Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Dimitrisz Toszidisz
Hirdetés

Tudni kell, 2019 végén közel 3,6 millió szír menekült élt Törökországban. Recep Tayyip Erdogan azzal indokolta a határnyitást, hogy hazája nem képes több menekültet befogadni és a már ott lévők ellátása is gondot jelent. Bár ezt senki nem mondja ki, de ezzel felrúgta azt a 2016-os, Európai Unióval kötött megállapodást, amelynek értelmében Törökország feltartóztatja és visszatartja a hozzá érkezett migránsokat, de kap az uniótól 6 milliárd eurót az ellátásukra. A török vezetés állítja, hogy ennek legjobb esetben is csak a fele érkezett meg, illetve olyan jelekre bukkant, amelyek arra utalnak, hogy a pénz többi részét nem a török állam, hanem civil szervezetek, NGO-k kapták a migránsoknak nyújtott segítség címén. Ankara arra is felhívta a figyelmet, hogy nem teljesültek más követelései sem, olyanok, mint például a török polgárok EU-s vízummentessége. És az EU nem áll Törökország szíriai katonai műveletei mellé.

Erdogan bejelentése előtt is igen jelentősen megnövekedett a migrációs nyomás a Balkánon. És ez a magyar határon is érzékelhető volt már a tavalyi év második felétől. De 2020 első két hónapjában ez a nyomás ugrásszerűen megnövekedett. Bakondy György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója egy mai sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy amíg 2018 hasonló időszakában, 1315, addig 2019 első két hónapjában 1534, ám 2020. január-februárjában 6597 illegális migránst fogtak el a magyar hatóságok a szerb határnál. Más határszakaszokat is figyelembe véve, összesen 7100 körül van az elfogottak száma. A hatóságok 86 személyt vontak eljárás alá embercsempészés vádjával, ebben a csoportban főként szerb és a román személyek találhatók jelentősebb számban, de találni közöttük szíreket, magyarokat, de még egy-egy cseh, német, vagy kazah csempészt is.

Magyarország déli határon levő tranzitzónái felfüggesztették a migránsok befogadását – a kormány a koronavírus terjedése miatt döntött így. Összesen 321 menedékkérő él most ezekben. A migránsok jelentős része a vírusos fertőzések egyik gócpontjának számító Iránból, vagy Iránon keresztül igyekszik a magyar határ felé. A magyar kormány már a Röszke2 határállomásnál történt erőszakos migránsroham után is megerősítette déli védvonalát, de most, Erdogan elnök bejelentése után tovább erősít. A jelek azt mutatják, hogy a törökök körülbelül tíz-tizenötezres kontingensekben „indítják” a Nyugat, konkrétan Görögország felé a migránsokat. A görög hatóságok csak szombat éjjel 9600 illegális migránst állítottak meg. Letartóztattak száz afgán személyt, közülük hatvanhatan 3,5 évnyi börtönbüntetést kaptak gyorsított eljárással. A most a görög-török határnál tartózkodó migránsok többsége afgán és iráni. A görögök füst- és hanggránátokat vetnek be többek között a migránsok megállítására. Összecsapások alakultak ki, a legfrissebb hírek szerint a görög határőrök lelőttek egy szír migránst, Athén ezt azonban tagadja.

Bár Demszky Gábor SZDSZ-es ex-főpolgármester azt javasolta nemrég az EU-nak, hogy engedje be a törököknél tartózkodó több mint 3 millió migránst, a magyar kormány nemzetközi szinten is egyértelművé tette, minden körülmények között megvédi a határait. Mindeközben felvetette egy V4 – Erdogan találkozó szükségességét.