Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd, szerk.
Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy értékelt napirend előtt, hogy a kormányfő hétfőn Európa talán leggyengébb válságkezelő csomagját jelentette be. Hiányolta, hogy nem hangzott el, milyen arányban fogja a fizetéseket átvállalni a kormány. A Párbeszéd azt követeli, hogy a magyar kormány 75-80 százalékban vállalja át a kiseső béreket – közölte.

Megerősítette korábbi javaslataikat: meg kell duplázni az egészségügyi dolgozók bérét, az álláskeresési járadék idejét és mértékét meg kell növelni, be kell vezetni a 100 ezer forintos válságkezelő alapjövedelmet, amellyel 3-3,5 millió emberen lehetne segíteni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagálásában gazdaságfilozófiai ellentétet látott az ellenzéki és a kormánypárti javaslatok között. Az elmúlt 10 év megmutatta, hogy a segélyalapú gazdaság nem vezet eredményre, segély helyett munkát kell adni az embereknek – jelentette ki.

Közölte, a kormány szerint a munkahelyeket meg kell védeni, illetve létre kell hozni azokat. Hozzátette: annak érdekben, hogy a vállalatok ne bocsássák el a munkavállalóikat, a kormány átvállalja a bérterhek 70 százalékát, ha 15-50 százalékkal csökken a munkaidő. Megteremti a kormány annak a lehetőségét is, hogy ezek a vállalkozások beruházásaikhoz minden eddiginél nagyobb, 50 százalékos készpénz-támogatásban részesüljenek a költségvetésből – részletezte, megjegyezve 800 ezer euróig bármilyen beruházást támogatni tudnak.