Csak 2023 második negyedévében indulhat meg az utasforgalom az M3-as metró vonalán – erősítette meg a VG érdeklődésére a BKV. Mindez azt jelenti, hogy a legutóbbi tervekhez képest negyedéves csúszás állt be a projektben – ismerteti a vg.hu.

Hirdetés

Csak a próbafutások lezárása után indulhat meg az utasforgalom

Tavaly szeptember végén a fővárosi cég még azt közölte a lappal, hogy a teljes 3-as metróvonalat a tervek szerint 2023 első negyedévében átadják az utasforgalomnak. Ugyanez szerepel a metrófelújítás hivatalos honlapján is. A most hivatalosan bejelentett három hónapos késlekedést éppen egy év alatt szedte össze a projekt.

Ennek okaira a BKV nem tért ki, de kommentárt fűzött a fejleményekhez. Szerintük a jelenlegi tervek alapján a felújítási munkálatok ugyan befejeződnek 2023 márciusára, csakhogy ezután következnek a hatósági ellenőrzések és próbafutások. Csak ezek lezárása után indulhat meg az utasforgalom a 3-as metró vonalán.

Egy félmondatból lehetett következtetni a csúszásra

Az M3-as vonalon normál körülmények között 500 ezren utaznak hétköznaponként. Ez Magyarország legforgalmasabb közösségi közlekedési útvonala. A szakaszt érintő minden történés értelemszerűen tömegek mindennapjait befolyásolja. Ehhez képest némiképp meglepő a főváros kommunikációja a 3-as metró felújításában bekövetkező jelentős csúszásról. Erre ugyanis mindössze egy hétfői háttérbeszélgetésen elejtett félmondatból lehetett következtetni – írja a VG.

Jókora csúszás a projektben

Az MTI tudósítása szerint Bolla Tibor vezérigazgató mellékesen jegyezte meg, mintegy kedvező hírként, hogy „jövő év második negyedévében a 3-as metró teljes vonalán megindulhat a forgalom.” Azonban ez voltaképpen a projekt jókora csúszását jelenti.

A BKV még 2020 végén, az alagúti rekonstrukció hosszas vitát követő folytatásának bejelentésekor közölte, hogy a középső vonalszakasz forgalomba helyezése 2023 januárjában várható. A VG értesülése szerint a pontos dátum eredetileg január 6. volt, amelyet még 2021. nyár közepén is befejezési határidőként tüntetett fel a tömegközlekedési cég különböző hatósági eljárásokban. Azonban már ez is módosított időpont: egy a VG által ismert dokumentum szerint 2020 őszén a Metrófelújítási Projektigazgatóság azzal számolt, hogy a középső szakaszon a metróforgalom tervezetten 2022. december 7-én indul meg.

A teljes cikket a vg.hu oldalon olvashatják.

Korábban írtuk