Fotó: MTI
Hirdetés

Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum április hatodikai bejelentése, amely szerint felosztották egymás között a budapesti kerületeket, és megállapodtak a közös polgármesterjelöltekben, a közvéleményt is meglepte, hiszen nem voltak előjelei a gyors megegyezésnek, az LMP-t és Jobbikot azonban valósággal sokkolta, hogy kimaradtak a szövetségkötésből.

„A Jobbik és az LMP budapesti elnökei, illetve a Sétáló Budapest csapata szomorúan veszi tudomásul, hogy Budapesten az MSZP tudatosan az ellenzék megosztására játszik. Nem beszélnek programról, nem egyeztetnek Budapest jövőjéről, hanem kizárólag pozíciókkal seftelnek. Ezzel ellehetetlenítik a teljes ellenzéki együttműködést. A ma bemutatott polgármesterjelöltekkel és a mögöttük álló pártszövetséggel nem lehet leváltani a Fideszt, hiszen éppen ők okozták a kétharmadot, és számos esetben a mai napig helyi szinten kollaborálnak a narancs­uralommal” – írták közös közleményükben, majd a Momentum részvétele miatt külön is sajnálkoztak. „A harminc évet nem lehet leváltani az olimpiát megszavazó Karácsonnyal, a zuglói parkolási botrányt eltagadó Horváth Csabával, az MSZP-vel és a DK-val. Azt gondoljuk, hogy a Momentum szavazói centrumszavazók, azt gondoljuk, hogy a Momentumnak a centrumpártokkal kellene együttműködnie, ahogy erre vidéken számtalan példa van. Sajnáljuk, hogy a kapzsiság győzött az elvek felett” – állt a felettébb dühös hangvételű szövegben.

A sajtónyilatkozatban persze van némi logikai bukfenc – hogy mást ne mondjunk, teljes ellenzéki összefogás esetén a Jobbikot és az LMP-t vélhetően nem zavarta volna a szocialisták és a Gyurcsány-párt múltja, de még talán Karácsony Gergely és Horváth Csaba személye sem –, az mindenesetre világos: véget ért az ellenzéki idill.

A „Sétáló Budapest csapata”, vagyis az LMP és a Jobbik által támogatott főpolgármesterjelölt-jelölt Puzsér Róbert és barátai azonban ennél tovább is mentek. Bár március közepén még egy nyilvános sajtóeseményen Puzsér közölte: amennyiben sikerül megállapodni az előválasztás részleteiről, megméreti magát a szavazáson, és ha veszít, visszalép Karácsony javára, az MSZP–DK–P–Momentum-paktum hatására a celeb-humorista (legalábbis átmenetileg) úgy döntött, kiszáll az előválasztási színjátékból.

– Korrekt ajánlat, korrekt megállapodás szükséges, és minden pártnak részt kell venni a koordinációban – közölte indokukat Zaránd Péter, Puzsér kampányfőnöke, aki a hírről elsőként beszámoló Indexnek nyilatkozva azt is hozzátette: szerintük ahogyan Karácsonynak, úgy Puzsérnak is ott kellene lennie az összellenzéki tárgyalásokon.

Karácsony válasza sem késett sokat. Facebook-oldalán még ugyanaznap leszögezte, hogy nem Puzsértól függ az előválasztás megtartása.

„Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön, az jön, aki nem, az nem” – írta Karácsony Gergely, aki tehát jelen állás szerint csak a Fodor Gábor-féle Liberálisok jelöltjével, Sermer Ádámmal fog meg­mérkőz­ni a főpolgármester-jelöltségért az EP-választások után. Így tulajdonképpen érthető a magabiztossága.

Puzsér részletes magyarázatára egészen szerdáig kellett várni, akkor – szokásához híven – közösségi oldalán osztotta meg nem túl barátságos gondolatait a szocialistákról és a DK-ról.

Egy előválasztásnak csak akkor van értelme (…), ha valamennyi ellenzéki erő részt vesz az együttműködésben, s ha az nem puszta seftelés és marakodás, hanem legalább némi közös gondolkodás is megvalósul Budapest jövőjéről. Azután, hogy a Jobbik csatlakozott az LMP-hez a jelöltségem és a Sétáló Budapest programja mögött, az O1G mámora hirtelen eloszlott: az MSZP és a DK megpróbálja visszazárni a Jobbikot a karanténba. Inkább söpörje be a külső kerületeket a Fidesz, csak nekik ne kelljen osztozniuk az ellenzéken senkivel. Ha ők felmondják a centrummal az együttműködést a kerületekben, a centrum felmondja velük az együttműködést a fővárosban. Nem tehetek mást: csak az erőből értenek” – írta a celeb, hozzátéve, hogy Karácsony megszegte a megállapodásokat, és a szocialistákkal együtt jó néhány „alkalmatlan figurát jelölt” polgármesternek. Utóbbiak között külön megemlítette a most zuglói polgármesterjelöltként megnevezett, korábban a II. kerületben induló Horváth Csabát és a VII. kerület élére szánt – tavaly szintén a II. kerületben vereséget szenvedő – Niedermüller Pétert.

„Kétséges továbbá, hogy a parkolási maffiát fedező, saját előterjesztésétől tartózkodó, miniszterelnök-jelöltként az égről a csillagot lehazudó, ezúttal saját aláírását érvénytelenítő Karácsony Gergely egyáltalán vitaképes fél-e. Tragédia, hogy itt tart az ellenzék Budapesten” – zárta sorait Puzsér Róbert.

Közben az LMP-ből hat évvel ezelőtt kivált – és a közvélemény-kutatások szerint azóta is lényegében mérhetetlen támogatottságú – Párbeszéd is belerúgott a korábbi párttársakba a budapesti szervezet Facebook-oldalán közzétett, Így Lehet Más a Politika című írásban.

„Menj el az ellenzéki tárgyalásra; fontos, hogy ne 1, hanem legalább 3 különböző tárgyalót küldj; még fontosabb, hogy a 3 különböző tárgyaló 3 eltérő igénnyel, követeléssel álljon elő; ha a többi ellenzéki párt felajánl 4 nyerhető kerületet, utasítsd el, mondván, Ti annál sokkal nagyobb párt vagytok; ha a többi ellenzéki párt megegyezett, és csak rátok várnak, akkor húzd tovább az időt; ha a többi ellenzéki párt nem vár tovább, és bejelentik a megállapodást, sértődj meg; (…) Ha mindezt teljesíted, akkor gratulálunk, mert úgy nyer újra szinte egész Budapesten a Fidesz, hogy a kerületek többségében kisebbségben van! »Ügyes« »ellenzéki« politizálás…”

Az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter ugyanakkor az InfoRádiónak nyilatkozva a párbeszédes Karácsony Gergelyt hibáztatta a kialakult helyzet miatt. Szerinte ugyanis Karácsony ultimátumot adott, miszerint április 6-ig be kell jelenteni a jelölteket.

– Őszintén nem tudom, mi értelme volt, miért nem ért rá – fűzte hozzá Ungár, megjegyezve azt is, hogy nem lehet egységes ellenzéki kampányt folytatni az önkormányzati választások előtt, ha van, ahol összefogás és van, ahol politikai karantén van, márpedig több vidéki nagyvárossal ellentétben „a fővárosban a Jobbik visszakerül a balliberális politikai karanténba, Budapesten az LMP-re nincs szükség”.

A Jobbik szócsöve, az Alfahír internetes oldal mindenesetre azt is megpendítette: válaszul az MSZP–DK–P–Momentum-paktumra, hamarosan a Jobbik, az LMP és Puzsér csapata is saját jelölteket nevezhet meg Budapesten.

– Itt az ideje, hogy teret kapjanak a centrum jelöltjei, hogy megszervezzék saját magukat, a baloldalnak pedig vissza kell majd lépnie bizonyos kerületekben – idézték Puzsér kampányfőnökét, Zaránd Pétert.

Nem csupán a Jobbik, az LMP, illetve a másfél héttel ezelőtt szövetséget kötő pártok között van azonban feszültség: úgy tűnik, az MSZP és a DK barátsága is csak a közvéleménynek szól. A Magyar Nemzet birtokába került ugyanis egy hangfelvétel, ami a szocialisták március 29-i, aktivistáknak tartott kampánymegbeszélésén készült.

– Személyesen tárgyaltam Gyurcsány Ferenccel, sajnos nem a közös érdeket láttam. Mert azért lássuk be, abszolút nem lett volna mindegy, hogy az európai parlamenti választás után a Jobbik lesz a legerősebb ellenzéki párt, vagy a baloldal lett volna a legerősebb ellenzéki erő, és a későbbiekben sokkal könnyebben lehetett volna építkezni. És ez a DK érdeke is lett volna. Itt megint az egyéni érdek volt a határozottabb, megint az a belső indíttatása a DK elnökének, hogy az MSZP-t kell legyőzni. Tehát egyszerűen nem tud letenni erről a szándékáról, hogy minket kell legyőzniük, több mandátumot szerezni, nagyobb százalékú támogatást – fogalmazott Tóth Bertalan MSZP-elnök a „kedves elvtársaknak” szólított aktivisták előtt, majd később még odaszúrt egyet Gyurcsányéknak. – Lássuk be, április 8-án azért elég nagy bukta volt az ő jelöltjeikkel (…), alig érték el az öt százalékot is. Ahol DK-s jelölt volt, ott a jobbikos jelölt erősebb volt, és sajnos a baloldali szavazók a jobbikos jelöltre szavaztak, ez kimutatható, kiszámoltuk.

Ugyanezen az összejövetelen Ujhelyi István EP-képviselő arról beszélt, bármit csinál az MSZP, „másnap a DK követő üzemmódban ugyanazt csinálja”.

– Mi bejelentjük reggel az aláírásgyűjtést Európáért, és aznap este Dobrev Klára egy Facebook élő videóban ugyanazt bejelenti. Szóról szóra ugyanazt – tette hozzá Ujhelyi.

A felvételen a politikus egyébként azt is elárulta, a Jobbikkal is van egy megegyezésük.

– A Jobbikkal abban tudtunk megállapodni, hogy a szavazóköri biztosok koordinálásával szoros együttműködésben leszünk. (…) A Fidesznek tizennégyezer-nyolcszáz választói delegáltja volt tavasszal. Nekünk ötezer-hatszáz, a Jobbiknak ötezer-hétszáz. Nincs mese. Ezért indítottunk egy „Jelentkezz szavazóköri biztosnak!” felhívást, mert ott kell lenni minden szavazókörben – mondta Ujhelyi.

Furcsa helyzetben van az ellenzék. Miközben azt ők is érzik, hogy az európai parlamenti választáson nem nagyon tudják majd megszorongatni a Fideszt, ha a kormánypártok támogatói elmennek szavazni, az önkormányzati választásokon, főként Budapesten, elvben lehetne keresnivalójuk. Ám Tarlós István jelentős támogatottsága okán (felmérésünk az 5. oldalon) itt is rendkívül keménynek ígérkezik a csata, ráadásul a teljes összefogás rengeteg személyes és pártérdeket is sértene. Így aztán egyelőre nincs is alku, ennek elmaradása miatt pedig természetesen egymásra mutogatnak.