A korábbi bejelentésekkel ellentétben mégis Ráduly Róbert lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) csíkszeredai polgármesterjelöltje – közölte Füleki Zoltán, az RMDSZ csíkszeredai szervezetének elnöke pénteken az MTI-vel.Az elnök elmondta, Ráduly Róbert felhatalmazta csütörtökön meghozott döntése ismertetésére. Hozzátette, hogy Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke – aki korábban jelöltette magát a tisztségre – csütörtökön is megerősítette, hogy visszalép, ha Ráduly Róbert vállalja a jelöltséget.

Ráduly 11 évig volt Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere, azonban tavaly júniusban lemondott a tisztségéről, miután a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) hivatali visszaélés miatt vádat emelt ellene. A per folyamatban van.

Füleki Zoltán elmondta, hétfőn kezdik gyűjteni az aláírásokat Ráduly Róbert indulásához. Hozzátette, a folyamatban levő büntetőper nem akadályozhatja meg a jelölt újabb polgármesteri mandátumát, hiszen az ügy érdemi tárgyalása el sem kezdődött, és a jogerős ítéletig még évek telnek el. Megjegyezte: addig megilleti Rádulyt az ártatlanság vélelme.

A marosvásárhelyi táblabíróság március 19-én jogerősen megszüntette Ráduly és Szőke Domokos csíkszeredai alpolgármester bírósági felügyeletét, és ezzel megnyitotta az utat a volt polgármester újabb jelöltsége előtt.

Ráduly Róbertet háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel vádolja a DNA. Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját.

MTI