A 11 dalt tartalmazó lemezen – a ma már klasszikusnak számító költőkön (Ady, Radnóti, József Attila, Kosztolányi) kívül – néhány kortárs költő verse is helyet kapott. A költemények között akadnak ünnepi, alkalmi versek is (okt.6.,okt.23., Pedagógusnap). Ez nyilván összefüggésben van azzal, hogy az együttes énekes-gitáros zeneszerzője, Krasznahorkai László gyakorló magyartanár egy budapesti középiskolában.

A zenéről szólva elmondhatjuk, hogy erősen hatással van rá a hazai alternatív és az angolszász gitárzene. Ez azért sem meglepő, mert mind a két tag (a billentyűt Hellenpárt György kezeli) több underground rockzenekarban is játszik már hosszú évek óta. A lemezen vendégzenészként működik közre dobokon Takács Márton.

A lemezen akusztikus gitárok, zongorák, vonósok, valamint mértéktartó dobok, csörgők hallhatók. Kiválóan kísérik Krasznahorkai markáns hangját és énekstílusát. A műfaj jellegéből adódóan itt senki ne várjon hosszú szólókat, merész technikai megoldásokat. Egyszerű, jól megírt dalok ezek sok énekkel és vokállal. A főszereplő: a vers.

Aki engedi magát, azt könnyen elbájolhatják a dalok és versek, melyeknek erénye, hogy egyaránt működhetnek színháztermekben és füstös kiskocsmákban is.

A teljes lemez letölthető a zenekar honlapjáról: www.ujholdzenekar.hu

Koncerteken az album cd formátumban is beszerezhető.


2011 márciusában alakult meg Budapesten az Újhold. A két tagú formáció kimondottan versek megzenésítésére jött létre. Az országban számtalan olyan tehetséges együttes/előadó van, aki kiválóan zenésít meg verseket. Az Újhold tagjai azonban az ún. alternatív-underground közegből jönnek, ezért más zenei ízléssel nyúlnak a költeményekhez, mint sok más hazai zenekar. Ezért az Újhold egy színfolt lehet a hazai verszenekarok palettáján.

Tisztában vannak azzal, hogy a mai kor nem kedvez ennek a műfajnak. Mégis úgy érzik, a zene közelebb hozhatja az emberekhez a verseket. Egy-egy dal meghallgatása után esetleg a költők köteteit is fellapozzák majd.

A névnek több irodalmi vonatkozása is van: Az Újhold 1946 decemberétől 1948 májusáig működő szépirodalmi folyóirat. Szerkesztői: Lengyel Balázs, Mándy Iván, Pilinszky János, Somlyó György, később Nemes Nagy Ágnes, Örkény István és Gyárfás Miklós. Ők az Újhold-nemzedék. Újhold volt a címe Radnóti Miklós ötödik verseskötetének, amely 1935-ben jelent meg.

Krasznahorkai László mint magyartanár és zenész számtalan felkérést kapott iskolájában, ahol tanít, hogy bizonyos ünnepségekre zenésítsen meg verseket. A megzenésített versek száma egyre csak nőtt. Úgy érezte, hogy ezeket a dalokat el fogja felejteni, ha nem hoz létre előadásukra egy külön együttest. Mindenképpen egy billentyűt szeretett volna a gitár mellé, ezért nagyon megörült, mikor Hellenpárt György elfogadta a felkérését, hogy szintetizátoron kísérje.

Krasznahorkai László 1998-2008 között a Holt Költők Társasága (dark-wave) zenekar frontembere volt. Négy nagylemezt készítettek az évek során. 2004-től a Szabad Európa Rádió (indie-alter) együttes szólógitárosa és egyik énekese.