Potápi Árpád János felidézte: 2024 az együttműködő nemzet éve a nemzetpolitikában. Ennek jegyében hirdette meg márciusban a nemzetpolitikai államtitkárság idei nyílt pályázati kiírásait.

Hirdetés

Kiemelte: az 500 millió forint keretösszeggel meghirdetett Testvértelepülési programok és együttműködések támogatása című pályázati kiírásra magyarországi helyi (települési és vármegyei) önkormányzatok nyújthattak be pályázatot olyan projektek megvalósítására, amely valamely külhoni településsel ápolt testvérkapcsolat erősítését szolgálja vagy új testvértelepülési kapcsolat létrehozására irányul. Kiemelte: a pályázat célja a Magyarország és a Kárpát-medence magyarlakta települései közötti kapcsolatok erősítése volt.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a felhívás iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés, 454 pályázat érkezett, amelyből 263 nyert támogatást. Az egy pályázattal elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás összege 500 000 forinttól 2 000 000 forintig terjed.

Korábban írtuk

A politikus hozzátette: öröm látni, hogy az államtitkárság 2015-ben elindított testvértelepülési programjának köszönhetően az elmúlt évek során 1154 testvértelepülési kapcsolat jött létre vagy erősödött meg a magyarországi és külhoni települések között.

Potápi Árpád János felidézte: szintén 500 millió forint keretösszeggel hirdették meg március elején a diaszpórában működő magyar szervezetek és hétvégi magyar iskolák működésének, fejlesztéseinek, eszközbeszerzéseinek, valamint programjainak és rendezvényeinek támogatását célzó pályázatot. A céljuk ezzel a Kárpát-medencén kívül, a világon szétszórtságban élő magyar közösségek boldogulásának elősegítése, valamint az anyaországgal ápolt kapcsolataik erősítése volt.

Kiemelte: örömteli hír, hogy a beérkezett pályázatok 97,59 százalékát támogatni tudták, így összesen 202 diaszpórapályázat részesült támogatásban. Az elnyerhető összeg egy-egy pályázó esetében 500 000 és ötmillió forint között mozog.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: az elmúlt évek során meghirdetett nemzetpolitikai pályázatoknak és egyéb nemzetpolitikai programoknak köszönhetően jelentősen megerősödtek a magyar közösségek szerte a világon.

Hozzátette: a külhoni magyarság a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására.