A fideszes politikus az előző kormány és a jegybank vezetésén kívül a bankszektort is felelősnek tartja a kialakult helyzetért. Elmondta: az elmúlt években a bankok az összes kockázatot és terhet az ügyfelekre háríthatták, egyoldalúan módosíthattak szerződéseket. Ezért a kormánypárti képviselő érthetetlennek tartja a bankszövetség felháborodását, amiért a kormány ezt most meg akarja szüntetni.

Rogán Antal elmondta: a devizahitelek kapcsán vannak nagyon nehezen megmagyarázható tényezők is. Példaként említette a svájci frankot, amely – mint mondta – „rendkívül kockázatos deviza volt”. A fideszes politikus úgy véli: annak idején ezt tudhatták volna a bankok és felhívhatták volna erre az ügyfelek figyelmét. – A svájci frank az átlagos hitelfelvevési időszakok óta 30-35 százalékkal gyengült, de ehhez képest a törlesztőrészletek a duplájukra emelkedtek – emelte ki Rogán. „Szerintem ebben számtalan olyan áthárított költség is szerepel, amelyben részben a bankoknak kellett volna költségeket viselni, mi itt szeretnénk csupán reálisabb feltételeket teremteni” – szögezte le a politikus.

Rogán szerint a készülő jogszabálycsomag hosszú távon a bankszektornak is jó, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy az ügyfelek vissza tudják fizetni a hitelt. Szavai szerint a csomagot rögzítő jogszabálytervezeteket októberben tárgyalná és várhatóan október végén el is fogadná a parlament, így még a kilakoltatási moratórium vége előtt hatályba lépne.

(hirtv.hu)