Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Bábolna, 2022. szeptember 29. A Nemzeti Vágta nemzetközi futamának versenylovai, shagya-arab lovak az ünnepélyes sorsolás után a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok lovas pályáján 2022.szeptember 29-én.
Hirdetés

A verseny hagyományaihoz híven a Nemzeti Vágta kezdetén a vágta résztvevői, szervezői, főhajtással tisztelegtek a Magyar Hősök Emlékművénél, azok előtt a hősök előtt, akik életüket áldozták Magyarországért, a magyar szabadságért. Az emlékműnél az emlékezés koszorúit helyezte el a Magyar Lovas Sport Szövetség képviseletében Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség képviseletében Ampli Ferenc és Ézsiás Vencel. Ezután a 60 település versenyzője megtette ünnepélyes fogadalmát.

„Ma itt a téren Magyarország ezer éves múltja tekint reánk. Ma ti vagytok a Vágta jelszavának megtestesítői, a becsület és a bátorság bajnokai!”- köszöntötte a versenyzőket Ézsiás Vencel, a vágta főkapitánya. Az eseményen elhangzott, hogy a Nemzeti Vágtát minden évben a magyar történelem egy kiemelkedő alakja emlékének szentelik. Az idei verseny három rendkívül bátor gyermek előtt tiszteleg. A 15 éves hősök az 1848-49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről. A 15. Nemzeti Vágta Tóth Imre András kishuszár, századtrombitás, Simig Rezső tüzér hadnagy, a szabadságharc legfiatalabb tisztje, és Koroknay Dániel tüzér, főágyús, kisdobos emlékét őrzi majd.

A megnyitón felvonultak a Nemzeti Lovas Díszegység mellett különböző hagyományőrző csoportok és a Győri Ördöglovasok is. Ezt követően megkezdődtek a versenysorozat előfutamai. A Millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a kishuszár vágta és a 60 versenyző település előfutamaival vette kezdetét. A délután folyamán kerül sor a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamaira. A szombati program zárásaként este a versenypályán a különleges szilvásváradi méneshajtást követheti figyelemmel a közönség.

Vasárnap tartják a jubileumát ünneplő lovasverseny további versenyeit, a középfutamokat, a nemzetközi futamot, a jótékonysági futamot és a 15. Nemzeti Vágta döntőjét. A programot hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója színesíti. Ezek mellett a közönség megtekintheti a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak közös bemutatóját, valamint az esemény egyik leglátványosabb elemeként 150 gyerek vonul fel póniháton.

Korábban írtuk


A Nemzeti Vágta részletes programja és további információk a www.vagta.hu oldalon olvashatók. A döntőket vasárnap délután a Duna csatorna élőben közvetíti.