Fotó: MTI/Kovács Tamás
Maruzsa Zoltán és Németh Szilárd a Jedlik Ányos Gimnázium épületének felújításáról, a munkaterület átadásáról szóló szerződés ünnepélyes aláírásán, az iskola aulájában 2021. november 18-án
Hirdetés

Széleskörű összefogásra volt szükség az 1945-ben a bencések által alapított alapított iskola felújításhoz – folytatta -, többek között társadalmi egyeztető fórumot hoztak létre, hogy minden érdekelt részt vehessen az új Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) koncepciójának kialakításában. Hozzátette: a fórum 2018 februárjától 2019 szeptemberéig működött, és bár a kormányhivatal 2020 februárjában megadta az építési engedélyt, akkor megakadt a folyamat. Egy évvel később azonban volt egy államtitkári egyeztetés a beruházás felgyorsítása érdekében, áprilisban megjelenhetett a közbeszerzési kiírás, amelynek augusztusban kihirdették az eredményét, most pedig átadják a munkaterületet a felújítást végző cégnek. Szólt arról is, hogy a teljeskörű felújítás miatt az iskolának át kellett költöznie az egykori Fodor József Egészségügyi Szakképző iskola és Gimnázium épületébe, amelyet 800 millió forintból újították fel, hogy beköltözhessen a JÁG.

Németh Szilárd kijelentette: nem tartja helyesnek, ha egy ellenzéki politikus csak a politikát látja ebben a felújításban és ezért akadályozza. A politikus megköszönte a miniszterelnöknek, hogy személyesen támogatta, a kormánynak pedig, hogy finanszírozza a felújítást.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a 21. századi kihívásokra felkészült, a modern kor igényeinek megfelelő iskolával gazdagodik a kerület, ezzel lehetővé téve a tanulók minőségi oktatását.

Az elmúlt harminc évben nem volt olyan iskolafejlesztési program, mint amilyen most zajlik – hangsúlyozta -, az előző tanévben 90 helyszínen 350 milliárd forint értékben voltak folyamatban beruházások, a mostani tanévben pedig még ennél is nagyobb fejlesztések zajlanak.

Hozzátette: 2019-ben döntöttek 16 komplex iskolafejlesztésről az agglomerációban, mert úgy látják, sok esetben hiányzik a megfelelő infrastruktúra, amely helyben tartaná a tanulókat. Jelezte: ezek a fejlesztések 2024-re elkészülnek és érdemben fogják tehermentesíteni a zsúfolt kerületi intézményeket. Hozzátette: 2013-hoz képest 1161 tornaszobával és 598 tornateremmel többet használhatnak az oktatási intézmények, valamint átadtak 23 tanuszodát.

Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár közölte: a nettó 16 milliárd forintos fejlesztés célja európai szintű oktatási intézmény és kulturális központ létrehozása. Megújítják kívül-belül a meglévő épületeket, új épületszárnyat alakítanak ki, sportolási lehetőségeket biztosítanak, parkolót építenek, liftekkel biztosítják az akadálymentes közlekedést és új könyvtárt, múzeumot, levéltárat, kápolnát és imatermet is építenek.

Kiemelte: az országszerte zajló beruházások elengedhetetlen eszközei a gazdaság újraindításának, a következő években tízezer milliárd értékű beruházást terveznek, amelynek a fele már előkészítési, kivitelezési fázisban van. Jelezte: az állami beruházások a munkahelyteremtéssel és az infrastruktúra javításával emelik a közszolgáltatások színvonalát, hozzájárulnak a gazdaság újraindításához és a lakosság közérzete szempontjából is fontosak.

A beruházással az iskola hagyományaihoz és névadójához, Jedlik Ányos bencés tudós-tanár példamutató életélhez és munkásságához méltó, színvonalas környezet jön létre – mondta. A megújult komplexum Jedlik Ányos két leghíresebb találmánya szellemében „motorja és dinamója lesz Csepel és kulturális és oktatási életének, optimális feltételeket kínál a diákság, a jövő tehetségeinek kibontakozásához, a tanárok felelősségteljes munkájához, éppúgy elősegíti az oktatás színvonalának emelését és szellemi örökségünk megőrzését” – fogalmazott. A rendezvényen részt vett Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere, valamint Bese Benő, a JÁG intézményvezetője is.

A projektindító munkaterület-átadási jegyzőkönyvet Medvigy Mihály, a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. vezérigazgatója és Sztankov Attila, a Laterex Épító Zrt. elnök-vezérigazgatója írta alá.

Korábban írtuk