Megkezdődött a húsvéti ellenőrzés
A szakemberek elsősorban a húsvéti ünnepkörhöz köthető élelmiszereket: húskészítményeket, sonkákat, tojást és csokoládéfigurákat vizsgálják – mondta a Fővám téri Központi Vásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón Dr. Kardeván Endre.
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkára hozzátette: 15 ezer forinttól 2 milliárd forintig terjedő bírsággal sújtható az a vállalkozó, vagy cég, ahol szabálytalanságot találnak, ettől függetlenül, nem a szankcionálás a célja a vizsgálatoknak. Dr. Kardeván Endre szerint hazánk uniós szinten előkelő helyen áll az élelmiszerbiztonság tekintetében. Míg a tagállamok többségében az élelmiszeripari termékek 5-6 százalékánál találnak szabálytalanságot, és indítanak eljárást a hatóságok, addig Magyarországon a szigorú szabályozásnak és az ellenőrzéseknek köszönhetően, csupán a 0,5 százaléknál fordul elő ilyen.
Dr. Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) elnöke elmondta: az állatorvosok ilyenkor leginkább a húskészítmények, sonkák minőségét ellenőrzik, illetve azt, hogy a címkéken feltűntetett érlelési eljárást valóban elvégezték a terméken. A hivatal szakemberei mintákat vesznek, amelyeket laboratóriumban is megvizsgálnak. Emellett a tojások eredetének jelölése, tárolása, feliratozása és a húsvéti csokoládéfigurák minőségének ellenőrzése a kiemelt feladat.
A tájékoztatón részt vett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgató helyettese is. Csákiné Dr. Gyuris Krisztina elmondta: a minőségellenőrzésen felül a hatóság emberei próbavásárlásokat végeznek. Ilyenkor kiemelt figyelmet fordítanak az árak hiteles feltüntetésére, a címkéken szereplő jelölésekre és arra, hogy a vásárló megkapja-e a termék vásárlásakor kötelező számlát, vagy blokkot az üzletben.
(Forrás: kormany.hu)