A varsói magyar nagykövetség dísztermében tartott rendezvényen először a Keszthelyen élő Cséby Géza költő, műfordító magyarul 2009-ben kiadott Sors-címerkép című könyvének lengyel kiadását mutatta be a szerző, valamint Bohdan Zadura műfordító és a könyv kiadója nevében Lucyna Latala-Zieba korrektor. A könyvet Maria Ganew és Krystyna Lubczyk fordította lengyelre. Cséby Géza édesanyja lengyel menekültként érkezett Magyarországra a második világháború idején, a könyv a szerző családja lengyel és magyar felmenőinek sorsát követi nyomon több nemzedéken keresztül.

Ezt követően levetítették a Lengyel tavasz, magyar ősz című 50 perces dokumentumfilmet, Zofia Kunert lengyel rendező alkotását, amely az egymáshoz sok szálon kapcsolódó egykori lengyel és magyar 56-nak állít emléket. A film a magyar forradalom 50. évfordulójára készült, a lengyel televízióban mutatták be, magyar konzultánsa a Lengyelországban élő Engelmayer Ákos, az 56-os forradalom résztvevője, a rendszerváltás utáni első varsói magyar nagykövet volt.

Ugyancsak kedden Magyarország-Lengyelország 1956 címmel tudományos konferenciát rendeztek a varsói Történelmi Találkozások Házában, ahol Engelmayer Ákos, valamint Tischler János történész, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Jerzy Eisler lengyel történész, a Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója tartott előadást.

(MTI)