Az államtitkár elmondta, hogy az első ülésen az érdekképviseleti szervek tagjai mellett a testületet vezető Pintér Sándor belügyminiszter, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár is részt vett. Az eseményen a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Molnár Ágnes államtitkár, a szociális államtitkárságot Nyitrai Imre helyettes államtitkár, az oktatási államtitkárságot pedig Hoffmann Rózsa képviselte.

Tállai András arról is beszélt, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása megkezdődött, miután több mint egy hónapja nyilvánosságra hozták az ezzel kapcsolatos, 44 oldalas munkaanyagot. Emlékeztetett arra, hogy azt elsőként az érintettek, az önkormányzati szövetségek kapták meg, azt követően tették mindenki számára nyilvánossá.

Az önkormányzati államtitkár a kormány határozott céljának nevezte, hogy minél több vélemény és javaslat ismeretében hajtsák végre az átalakítást. Hozzátette, tisztában vannak azzal, hogy egy ilyen nagy horderejű átalakítás nem történhet mindenki konszenzusával. Közölte, hogy a Belügyminisztériumban korábban minden érdekszövetséggel egyeztettek, majd csütörtökön az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fóruma keretében újra tárgyalóasztalhoz ültek velük.

Hangsúlyozta, hogy a mostani egyeztetést továbbiak is követni fogják. Kiemelte: az érdekszövetségek koncepcionális elfogadják az általuk korábban meghatározott irányt, emellett viszont feltételeket fogalmaztak meg, és sok esetben kérik, hogy a koncepciót számításokkal támasszák alá.

Tállai András a megbeszélést ismertetve azt mondta, hogy ott mindenki választ kaphatott az őt érdeklő felvetésekre, de még maradtak nyitott kérdések és olyanok is, amelyekben valószínűleg nem fognak egyezségre jutni.

A politikus hangot adott annak a véleményének is, hogy mindenki elfogadja az olyan változásokat, amelyek szerint újra kell szabályozni az állam és az önkormányzatok közötti feladatokat, társulásokat kell létrehozni, a területfejlesztést megyei szintre kell emelni és meg kell erősíteni az állami szerepvállalást.

Az államtitkár kitért arra, hogy az egyeztetés után belekezdenek az anyag kidolgozásába, s az – reményeik szerint – még a nyáron a kormány elé kerül. Azt tervezik, hogy a kormány döntését követően augusztus végén, szeptember elején előállhatnak egy végleges változattal.

A Magyar Közlönyben tavaly október 26-án jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat, amely szerint a kabinet létrehozta az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumát. A testület egyik fő feladata a konzultáció a helyi önkormányzati rendszert, valamint a helyi önkormányzatok által ellátott közszolgáltatásokat érintő stratégiai kérdésekről, különös figyelemmel az önkormányzati rendszer megújítására.

Ezzel egy időben hatályát veszítette az a 2006-os kormányhatározat, amely a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának létrehozásáról szólt.

Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Fórumának a már említetteken kívül feladata a konzultáció az éves költségvetés önkormányzatokat érintő kérdéseiről, továbbá a hatáskörébe tartozik a kabinet számára történő javaslattétel, különös tekintettel a jogalkotási feladatokra.

(MTI)