Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Megkezdte szolgálatát a Csongrád megyei szerb határszakaszon az ötventagú cseh rendőri kontingens – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója szerdán.

A V4-tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében hétfőn ötven cseh rendőr érkezett Magyarországra. Feladatuk a határátkelőhelyek közötti, ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöldhatár őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelőszolgálat ellátása.

A cseh rendőrök október 31-éig, a saját egyenruhájukban és felszerelésükkel látják el feladataikat, munkájukat terepjárók és kézi hőkamerák segítik. Intézkedési jogosultságukat – amelyre vonatkozóan a magyar jogszabályokat kell alkalmazniuk – magyar rendőr felügyelete mellett gyakorolhatják.

A magyar hatóságoknak a cseh rendőrök már tavaly is – október közepétől december közepéig – segítettek a schengeni határ védelmében. Újabb cseh rendőri kontingens küldését a budapesti kabinet a nyáron kérte a prágaitól. Csehország eddig Görögországnak, Szlovéniának és Macedóniának nyújtott hasonló segítséget.

MTI