A fejlesztés a 124 négyzetkilométer vízfelületű mesterséges tározó mellett érinti a Tisza-tó vízpótlását, áramlást segítő rendszereit, így a Keleti- és a Nagykunsági Főcsatornát, valamint két folyót, a Hármas-Köröst és a Hortobágy-Berettyót.

A politikus – aki az Abádszalókot is magába foglaló nagykunsági térség fideszes országgyűlési képviselője – elmondta: a Környezet és Energia Operatív Program keretében 2012 és 2014 között megvalósuló projekt 6,7 milliárd forintos költségéből 5,7 milliárd forintot az Európai Unió biztosít, míg a fennmaradó 1 milliárd forintot elsősorban hazai költségvetési forrásokból teremtik elő.

Mint az ott élők megtapasztalhatták, az elmúlt években a Tisza-tavat és környékét elhanyagolták, emiatt több helyen megindult a feliszapolódás, gondok jelentkeztek a vízutánpótlással és a vízminőséggel, valamint megnőtt az ár- és belvízveszély – jegyezte meg Varga Mihály. Hozzátette: több turisztikai fejlesztés is elmaradt, ami nagyban hozzájárult a helyi lakosság életminőségének romlásához.

A korszerűsítési és karbantartási munkák során többek között 108 hektárnyi meder kotrását végzik el és 600 ezer köbméter iszapot távolítanak el – jellemezte néhány adattal a beavatkozás nagyságát az államtitkár.

A projekt több száz munkanélküli embernek biztosít majd munkalehetőséget, főként a Start munkaprogram égisze alatt.

A projekttől a természeti környezet rendbe tételén kívül egy kedvező társadalmi hatást is várunk, amely reményeink szerint a térség turizmusának fellendülését hozza magával – húzta alá Varga Mihály.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a műszaki tervezés még az idén elkezdődik, erre 44 millió forintot különítettek el. A tényleges munka 2012-ben kezdődik a térség három vízügyi igazgatósága által létrehozandó konzorcium irányításával.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei és Szabó Róbert, a Heves megyei közgyűlés elnöke egymást kiegészítve arról beszélt: a Tisza-tavat egyik megye sem sajátíthatja ki, a komplex fejlesztése mindenki érdeke, mert az odalátogató turistát nem érdekli, hogy a tó egyik vagy másik partja hova tartozik, számára a lényeg a minőségi szolgáltatás.

(MTI)