Hazánkban háromszázezer egyszülős család él, ezekben félmillió gyerek nevelkedik. Az Egyszülős Központ lesz az első olyan hely, amely kifejezetten nekik és róluk szól. 
 


Fotó: Somfai Sándor, Magyar Demokrata

Az állami támogatással megvalósuló, Európában is egyedülálló családi centrum rendszeres programokkal, célzott segítséget nyújtó csoportfoglalkozásokkal, szolgáltatásokkal, tanácsadással várja az egyszülős családokat.  

A gyermekek számára ingyenes játszóház nyílt, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesült, ahol az egyedülálló anyukák, apukák nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott.

– Annak idején egy óvodás gyerekkel maradtam egyedül, és kétségbe voltam esve. Szerettem volna olyan emberekkel kapcsolatot teremteni, akik hasonló helyzetben vannak, mint én, ezer kérdésem volt, hogy túl lehet-e élni, fel tud-e nőni így is rendesen a gyerek, lehet-e derűs, kiegyensúlyozott életünk – mesélte lapunknak Nagy Anna újságíró, kommunikációs szakember, aki tizenkét éve alapította az Egyedülálló Szülők Klubját, amiből aztán a központ létrehozásának ötlete született.

2016 decemberében kaptak állami támogatást ahhoz, hogy több mint tízéves működésük után létrehozzanak egy Európában is egyedülállónak számító Egyszülős Központot. Budapesten, a VIII. kerületi Üllői út 30. alatt találtak a közösségi hely számára alkalmas ingatlant, az egykori Medikus Kávéház több mint száz éves helyiségét újították fel.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, az Egyszülős Központ létrejötte az egyszülős családok támogatása tekintetében mérföldkőnek számít, azt szimbolizálja, hogy az egyedülálló szülők sincsenek egyedül, számíthatnak a civil társadalmi szervezetek, a sorstársak és a kormány támogatására is. 

„Kiemelt figyelmet fordítunk az egyszülős családokra, az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően igénybe vehetik a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, gyermekeik előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, magasabb családi pótlékra jogosultak, és az Erzsébet-táborok keretében számos nyári üdülési lehetőség is biztosított számukra” – tette hozzá Novák Katalin.
A központ tervezésére és kialakítására szánt időszakban az alapítvány egy több mint ezer fős kutatással mérte fel, hogy milyen segítségre lenne az egyszülős családoknak szükségük. 

Az egyedülálló szülők a legnagyobb problémaként az elmagányosodást, azt elszigetelődést nevezték meg. Egyebek között ezekre a problémákra is számos megoldást nyújt az Egyszülős Központ, amely olyan közösségi térként működik majd, ahol a rendszeres programokon kívül gyakorlati segítséget is kapnak az egyedülálló szülők és megtalálhatják a számukra megfelelő közösségeket is.

„Amikor az ember egyedül marad a gyerekével, a legtöbbször úgy érzi, hogy teljesen magára maradt. Ebben a nehéz helyzetben kell rengeteg gyakorlati problémát megoldania és újraépítenie a család működését. Úgy kell talpra állnia, hogy közben a gyerekek nehézségeit is kezelnie kell. Nem könnyű hónapok-évek ezek, és támogatás nélkül sok szülő érzi ezt megoldhatatlan feladatnak. Az Egyszülős Központ legfontosabb feladata éppen az, hogy ezt a támogatást megkaphassák a szülők.”- foglalta össze Nagy Anna a lényeget.

A központ programjai a május végi megnyitót követően folyamatosan indulnak, az eddigi online jogi, pszichológiai és mediációs tanácsadásokat most már személyes konzultációkon is igénybe vehetik az érdeklődők. A gyermekeket ingyenes játszóház várja majd, a szülők számára pedig egy közösségi (co-working) iroda létesült, ahol az egyedülálló anyukák, apukák nyugodtan intézhetik ügyeiket, dolgozhatnak, miközben a gyermek felügyelete is megoldott. Ezen kívül számos képzés, klub, önsegítő csoportfoglalkozás és szabadidős tevékenység, valamint a hely szelleméhez méltóan egy kávézó is várja a szülőket és a gyerekeket egyaránt az Egyszülős Központban.

A központ szolgáltatásait az egyszülős családok legalább egy évig ingyenesen vehetik igénybe, de a későbbiekben is csak néhány szolgáltatásért kell kedvezményes díjat fizetniük. Ehhez online regisztrációt követően egyszülős kártyát kell majd igényelniük, amellyel később is számos kedvezményhez juthatnak. Az intézmény egyes programjai nemcsak az egyszülősök számára lesznek nyitottak, így várhatóan hamarosan saját közönséggel rendelkező, kedvelt közösségi térként működhet az Egyszülős Központ. Ugyanakkor mediációval és speciális programokkal prevenciót is folytat majd, hogy minél kevesebb család váljon egyszülőssé. A központot az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány üzemelteti és modellközpontként is funkcionál majd azzal a céllal, hogy elősegítse hasonló vidéki központok megalakulását és hálózatos működésüket.