Éjfél óta ellenőrzés nélkül lehet áthajtani itthonról Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé is. Mintegy 1100 kilométeren szűnt meg az ellenőrzés. Románia irányába ezután könnyített határvizsgálatra kell számítani.

Ukrajna és Szerbia fele azonban szigorúbb lesz az ellenőrzés, az ottani állampolgárok mától csak vízummal léphetnek be Magyarország területére. Most – Ciprus kivételével – a 2004-ben uniós tagállamokká vált országok csatlakoztak a schengeni övezethez.

Az Európai Közösségen belül a személyek szabad mozgásáról először az 1957-es Római Szerződés rendelkezett. A schengeni egyezményt 30 évvel később írták alá, és 1995-ben lépett életbe. A mostani az övezet harmadik bővítése.

Sólyom a magyar közösségek összetartozásának öröméről beszélt

A magyar közösségek összetartozásának öröméről beszélt az államfő a schengeni csatlakozás alkalmából mondott köszöntőjében. Sólyom László szerint éjfélkor olyan szabadság állt helyre, amelyben a magyaroknak száz éve nem volt része és amelyre nagyon sokat vártak. A köztársasági elnök hangsúlyozta: mostantól minden magyar állampolgár otthon van Európa Schengen által határolt részein, és mindenki úgy érezheti, hogy Magyarország valóban Európa szívében van. Sólyom László a kárpátaljai és a délvidéki magyarsághoz szólva azt ígérte: mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legkönnyebben lépjék át a magyar határt.

Gyurcsány Hegyeshalomnál ünnepelt

Gyurcsány Ferenc kormányfő Hegyeshalomban ünnepelte a határnyitást. A kormányfő emelte le helyéről a határsorompót, majd a külügyminiszterrel és a rendészeti miniszterrel közösen felavatták a határkövön elhelyezett új emléktáblát. A miniszterelnök ünnepi beszédében kitért arra: a schengeni övezethez való csatlakozással a magyarok mostantól ugyanazokat az értékeket és elveket vallva ugyanazokat a szabadságjogokat élvezhetik és gyakorolhatják mint európai társaik.

Orbán: Esztergomban van a történelmi pillanat

Nem Hegyeshalomnál, hanem Esztergomban van a történelmi pillanat, hiszen itt szűnik meg a magyart a magyartól elválasztó határ – mondta Orbán Viktor Esztergomban a schengeni csatlakozási ünnepségen. A Fidesz elnöke arról is beszélt: keserédessé teszi az ünnepet az, hogy ami a szlovák-magyar határon öröm, az a Kárpátalján és a Délvidéken nehezebbé teszi a kapcsolattartást a határon túli magyarokkal. Az ünneplők este mécseseket gyújtottak és úsztattak le a Dunán, jelképesen egészen a Vajdaságig, így fejezve ki szolidaritásukat a schengeni övezeten kívül rekedt magyarokkal.

(hirtv.hu)