Megnyitották a Közép-európai Egyetem (CEU) két új, energiahatékony belvárosi épületét csütörtökön Budapesten.

Fotó: MTI, Marjai János



„A fejlesztés eredményeként ez lett a legkörnyezettudatosabb egyetemi kampusz a kontinentális Európában. Minderre méltán lehet büszke Budapest is” – hangsúlyozta Michael Ignatieff, az egyetem rektor-elnöke, aki hozzáfűzte: a fejlesztés megmutatja a CEU elkötelezettségét a főváros és Magyarország iránt.
    
Emlékeztetett: az angol nyelven oktató CEU magyar egyetem is, amelynek több száz magyar hallgatója és alkalmazottja van. Mint fogalmazott, a megújuló kampusz eszköz lehet a nemzetközi tudósközösség megszólítása mellett a külföldön dolgozó magyar kutatók hazacsábítására is.
    
Baross Pál, a CEU kampusz-újjáépítési projektjének igazgatója elmondta, a beruházás bizonyítja, hogy egyrészt lehetséges egy negyvenezer négyzetméteres ingatlanfejlesztés a belvárosban, másrészt, hogy a környezetbarát építkezés nem pénz, hanem szándék kérdése. A projekt bekerülési költsége mintegy 20 millió euró (6,2 milliárd forint) volt.
    
A klasszikus magyar stíluselemeket az ultramodern, energiahatékony megoldásokkal ötvöző két új épület a CEUNádor utcai, a világörökség részét képező területen található kampuszához csatlakozik. A terveket Sheile O’Donnel és John Tuomey díjnyertes építész, valamint magyarországi partnere, az M-Tempannon készítette, a kivitelező a Market-Strabag konzorcium volt.
    
Hidasnémeti Máté, a M-Teampannon munkatársa a sajtótájékoztatón kiemelten szólt a Nádor utca 15. szám alatt található épület homlokzatáról, amely szerinte egy új ikonikus arcot adott az egyetemnek, közvetítve a több mint száz országból hallgatókat fogadó intézmény értékeit. A nyilvános épületben konferenciatermek, egy új négyszáz személyes auditórium és egy öt szintet elfoglaló könyvtár is helyet kapott. A Nádor utca 13. szám alatti, teljesen megújult épületben az oktatási funkciók kerültek előtérbe, minden szinten tanulósarkokat alakítottak ki, a központi belső udvart pedig hatalmas, üvegezett tetővel fedték be.
    
Az épületek akusztikájának meghatározásakor arra figyeltek, hogy a folyosókon és a nyitott terekben tompítsák a hangokat, az előadókban és a tantermekben pedig javítsák a hangminőséget. A tantermeket és a tárgyalókat a legfejlettebb multimédiás technológiával, egyebek mellett okostáblákkal és képernyőkkel szerelték fel. 
    
A különleges dizájnnak köszönhetően harmadával csökken a kampusz energiafogyasztása, ez pedig a mérsékelt környezeti hatáson túl az egyetem szerint évi mintegy egymillió eurós (310 millió forint) megtakarítást is jelenthet. Az energiahatékony berendezések és épületgépészeti megoldások mellett egy két épületet lefedő, őshonos növényfajokat felsorakoztató tetőkertet is kialakítottak.
    
A két épület átadása a CEU háromlépcsős kampuszfejlesztési projektjének első állomása. A második szakaszban új épületet emelnek az Október 6. utca 12. szám alatti területre, felújítják a Toronyépületet (Faculty Tower) a Nádor utca 9. szám alatti épületben, és egy új szárny is készül a két épület összekapcsolására. A projekt utolsó, 2019-2020-ra tervezett szakaszában felújítják a CEU Nádor utca 11. szám alatti, valamint kisebb mértékben a 9. szám alatti műemléképületet is. A projekt összköltségét 34 millió euróra (10,5 milliárd forintra) becsülik.
    
A CEU megújuló kampuszának terve Közép-Kelet-Európában elsőként nagyon jó minősítést kapott az angol építéstudományi intézet (BRE) fenntartható épületeket vizsgáló világelső értékelési rendszerében (BREEAM).

(Forrás és fotó: MTI)