Hirdetés
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szabó Szilvia elmondta, az incidens fél hatkor történt, a migránsok az átkelő két oldalán közel egy időben próbáltak meg jogellenesen az ország területére bejutni. Az akkor még zárva lévő határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül hatvan migráns bejövetelét akadályozták meg, négy feltartóztattak, a területet pedig lezárták – tudatta a százados.

A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom – közölte a szóvivő.

A határsértők a magyar területen található határátkelőt éjszakára lezáró kapu mellett, a gyalogos és a gépjárműforgalmat elválasztó betonkordonon lévő drótkerítést rongálták meg. A kerítésoszlopokról több mint tízméteres szélességben szakították le a dróthálót – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A helyszínt délelőtt is egyenruhások őrizték, és az átkelőre folyamatosan érkeztek rendőrségi gépkocsik.

A reggeli órákban a rendőrség Röszke és Szeged között több ellenőrzőpontot is felállított, ahol minden járművet megállítottak, és átvizsgáltak.

A Magyarország területére Röszke Közúti Határátkelőhelyen 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül illegális migránscsoportok jogellenes, szervezett betörésének értékelése, elemzése érdekében dr. Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter 2020. január 28-án (kedden) 10 órára összehívta a migrációs munkacsoport soron kívüli ülését – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

OS