Keleti irányból egyelőre nem jön gáz Magyarországra, és azt sem tudni, hogy mikor érhet ide. Nem erősítette meg sem a nemzetközi megfigyelő csapat, sem az ukrán diszpécser szolgálat azt, hogy megindult a gáz – mondta el Molnár Csaba energiaügyi miniszter.

– Hogy Oroszország felől Ukrajnán keresztül elindult-e a gáz szállítása, illetve ha elindult, akkor Magyarországra mennyi idő alatt fog megérkezni, erre nézve nincsenek hivatalos információnk – mondta a miniszter. – Magyarország egyaránt felkészült az Ukrajnából érkező gáz fogadására, és arra is, hogy amennyiben szükséges, Magyarország gázellátását továbbra is hazai forrásokból fedezzük.

A Földgázszállító Zrt. felkészült az Ukrajnából érkező gáz fogadására, de technikai, műszaki hibák adódhatnak, hiszen egy hete zárva vannak ezek a csövek. Továbbra is az 1-es kategóriába tartozó fogyasztókat, azaz az erőműveket és a nagyipari fogyasztókat korlátozzák.

Reggel még az volt a hír, hogy megindult az orosz gáz próbaszivattyúzása a Kurszki gázmezőkről a Balkán felé. Oroszország megnyitotta a gázcsapokat, amelyeket a múlt héten zárt el, mert vitába keveredett Kijevvel. Az ukrán illetékesek megkapták a Gazprom értesítését a szállításról – jelentette Kijevből az ITAR-TASZSZ hírügynökség. A csapok megnyitását szemtanúk megerősítették a Reutersnek is. Az orosz becslések úgy szóltak, hogy a földgáz már holnap délután elérhet Közép-Európába. Az Európai Unió energiaügyi biztosának szóvivője közölte, hogy az unió ellenőrei a helyszínen ellenőrzik, rendben folyik-e az orosz gázszállítás.

A Gazprom közölte: fokozatosan növelik a küldött gáz mennyiségét, ma 76 millió köbmétert juttatnak az ukrán tranzitrendszerbe. De tudni lehetett, hogy bármikor váratlan nehézségek adódhatnak. Nemcsak azért, mert egyelőre híre-hamva sincs az orosz-ukrán megállapodásnak arról, hogy Ukrajna nem mint tranzit ország, hanem mint fogyasztó mennyi gázt kap és mennyit fizet érte. Egyelőre ennél sokkal aggasztóbb, hogy Tyimosenko ukrán miniszterelnök szóban megismételte, amit korábban – igaz sikertelenül – írásban is megpróbált becsempészni a nemzetközi egyezmény szövegébe. Hogy tudniillik az ukrán gázmonopólium orosz gázt, méghozzá naponta 21 millió köbméter orosz gázt fog úgynevezett műszaki célokra igénybe venni, tehát a csőből kivenni a szállítások lebonyolításához.

Miller, az orosz Gazprom elnöke ezzel kapcsolatban – szintén miniszterelnöke utasítására – fenyegető nyilatkozatot tett és leszögezte: ha Ukrajna engedély nélkül kivesz gázt a vezetékből, a szállításokat ugyanakkora mennyiséggel azonnal csökkentik. Az oroszok egyúttal felhívták az Európai Uniót, hogy hagyjon fel előkelő semlegességével az orosz-ukrán gázvitában, és saját érdekeit is szem előtt tartva mindenkitől, az ukránoktól is, követelje meg a megállapodások szigorú teljesítését és a gázszállítások garantálását.

(MR)