Közleményében emlékeztetett: hétfő reggel a Jobbik hivatalosan is benyújtotta a Nemzeti Választási Bizottságnak saját népszavazási kezdeményezését Magyarország európai uniós tagságának megerősítése érdekében. Hozzátette: ő maga is hasonlóra tett javaslatot vasárnapi nyílt levelében.

Hirdetés

„A felesleges párhuzamosságok elkerülése miatt a saját javaslatomat ezért nem adom be, de a legfelsőbb fiókban tartom. A kérdést és a rá adott ellenzéki válasz szükségességét ugyanis az egyik legégetőbb problémának tartom továbbra is” – írta.

Hozzátette: javaslata megosztotta a kormányváltást akaró, az európai Magyarországot féltő tábort, de szerinte az ellenzéki közvélemény nem érti a probléma lényegét, ugyanis – mint írta – nem a népszavazás fogja kiszakítani Magyarországot az Európai Unióból, „hanem a nép szembefordulása, a hangulatának radikális megváltozása, amelyet a Fidesz évek óta mérgez és naponta szondáz”.

Úgy vélte, ha sikerrel jár „a hazugságra épülő fideszes agymosás”, akkor a hatályos törvények szerint meg sem kell kérdezni a választókat arról, hogy akarnak-e az európai közösség tagjai maradni, mert a fideszes kétharmad dönt majd az uniós kilépésről.

Korábban írtuk

„Az általam javasolt megoldás egy politikai póráz lenne a hatalom nyakán, mert akár csak néhány millió ember szavazata – és abban az igenek komoly többsége – már érdemben megakadályozhatja néhány évre, hogy Orbánék visszafordíthatatlan döntést hozzanak” – jegyezte meg.

Ujhelyi István kitért arra is, hogy „nevetséges, gyalázatos és méltatlan” a Momentum vádja, hogy a Fidesz megrendelésére cselekedne.