Mivel az Alkotmány védi a házasság intézményét, ezért az alkotmánybíróság azt vizsgálta, hogyan viszonyul a bejegyzett élettársi kapcsolat a házassághoz. A testület szerint a különböző nemű pároknál nincs lényegi különbség a két együttélési forma között. Azaz bejegyzett élettársi kapcsolat a házasság, mint jogintézmény megkettőzése, és ez alkotmányellenes – indokolta a döntést Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke.

A vizsgált törvény szóhasználata arra utal, mintha a bejegyzett élettársi kapcsolat az eddig is létező élettársi kapcsolat szabályozásához állna közelebb, csupán annak regisztrált változatáról volna szó – közölte. A szabályozás áttekintése nyomán azonban arra a következtetésre kell jutni, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat keletkezése és tartalma folytán sokkal jobban hasonlít a házasságra, mint az élettársi kapcsolatra.

Az azonos nemű párokra ez értelemszerűen nem vonatkozik, mert ők nem házasodhatnak össze. Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy számukra a bejegyzett élettársi kapcsolat nem alkotmányellenes. Az azonos neműek tartós párkapcsolata számára azonban az elismerés és a védelem igénye az emberi méltósághoz való jogból, az abból származtatott önrendelkezési jogból, az általános cselekvési szabadságból levezethető – mondta Paczolay Péter.

Az azonos neműek számára valódi előrelépést nyújtana a törvény. De mivel a jogszabályban nem különíthetőek el a különböző és azonos nemű párok, ezért az Alkotmánybíróság az egész törvényt megsemmisítette. Így az azonos neműek sem regisztráltathatják élettársi kapcsolatukat januártól.

A törvény alkotmányos vizsgálatát kezdeményező KDNP annak ellenére sikerként könyveli el az Alkotmánybíróság döntését, hogy az azonos neműek élettársi kapcsolatában a testület nem látott kivetnivalót. Az alkotmánybírósági beadványt is jegyző Salamon László szerint az elsődleges céljuk az volt, hogy a regisztrált élettársi kapcsolat ne legyen a házasságkötéssel egyenértékű, és ezt, mint mondta, el is érték. Örül ennek a döntésnek, sikerült a házasság intézményét megvédeni. Ez volt a cél, és ezt elérték – mondta el.

Az MSZP-s Török Zsolt egy gyakorlati példával szemléltette, miért lett volna hasznos, hogy ha életbe lép januártól a jogszabály: ha a pár egyik tagja kórházba kerül, és nem tudja igazolni a pár másik tagja, hogy ők élettársak, akkor felvilágosítást sem kaphat az egészségi állapotáról. Éppen ezért, ilyen hétköznapi okok miatt is célszerű lett volna a regisztrált élettársi kapcsolat.

A képviselő elmondása szerint a frakció csalódottan vette tudomásul az Alkotmánybíróság döntését. Az élettársi kapcsolat megfelelő szabályozása szerintük ugyanis annál is inkább sürgető, mert a fiatalok egyre nagyobb hányada választja házasság helyett az együttélésnek ezt a formáját. Dávid Ibolya, az MDF elnöke röviden csak annyit mondott: tudomásul veszik az alkotmánybíróság döntését, a Fidesz pedig nem kívánta kommentálni a határozatot.

Léderer András, az SZDSZ ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak az elnöke azt mondja, a liberális párt benyújt egy olyan törvényjavaslatot, amely biztosítja az azonos neműek élettársi kapcsolatát, de összhangban van a mai döntéssel. nem teljesen reménytelen, hogy ebben a ciklusban ezt az egyébként akár mulasztásos alkotmánysértésnek is nevezhető helyzetet feloldja a parlament, és egy olyan döntést hozzon, amivel az azonos nemű párok is valamifajta jogintézmény keretében elismertethetik együttélésüket.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormányszóvivő bejelentése szerint felkérte Draskovits Tibor igazságügyi minisztert, hogy készítsen elő egy új, az alkotmánybírósági észrevételeket is figyelembe vevő tervezetet.

(MR)