Fotó: Vogt Gergely/Demokrata
Hirdetés

A tér központi eleme továbbra is a restaurált József nádor szobor maradt, hozzá még felállítottak két új díszkutat is. A terület északi részén a Herendi Porcelánmanufaktúra alkotása, az Élet fája kapott helyet. A 2,8 méter magas, belső megvilágítású műalkotás egy medencében áll, amelyben habosító fúvókák mozgatják a vizet. A tér másik kútját, a 130 éves herkulesfürdői díszkút másolatát a Zsolnay Porcelánmanufaktúra művészei alkották meg. A 4,25 méter magas szökőkút neoreneszánsz stílusban készült, anyaga pirogránit, amely a Zsolnay-gyár egyik védjegye. A megvilágítás ennél a kútnál is fontos szerepet kap, és kiemeli a medence alján található motívumokat.

Siroki Attila, a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, a fő szempont az volt, hogy a tér korábbi funkciója megmaradjon, a zöldfelület pedig húsz százalékkal nagyobb legyen, mint a mélygarázs építése előtt. Míg korábban egybefüggő füves terület határozta meg a tér megjelenését, most három zónára osztották a zöldfelületet. József nádor szobra előtt és egy-egy füves, cserjés rész található sétányokkal, magukba foglalva a díszkutakat is, míg a Harmincad utca felé eső szakaszon egy nagyobb, egybefüggő füves szakasz várja a látogatókat, akik akár le is heveredhetnek ide.

Korábban 24 fa állt a téren, a közberuházás során összesen 54-et telepítettek. Ezek közel hatméteres, többszörösen iskolázott fák.

– Magyarországon először ennél a beruházásnál alkalmazták a gyökércellarendszert is. Ezt egy 3,5 méter oldalhosszúságú, földbe épített kockaként kell elképzelni, amelyben saját közeget alakítottak ki a fák számára termőtalajjal, kétkörös öntözéssel és levegőztetéssel. A fák gyökerei azonban nemcsak e kockán belül, hanem rajta túlnyúlva is fejlődhetnek, mivel a mélygarázs felső födémje a felszíntől számítva 3,8 méter mélységben található, míg oldalirányban semmi nem korlátozza a növekedést. Ez a rendszer, amelyet Németországban, Angliában régóta alkalmaznak, nem csupán gyorsítja a fák növekedését, azok vitálisabbak is lesznek, miközben a felszíni burkolat a fák teljes élettartama alatt védve marad a gyökerektől, nem nyomják, púposítják fel – mondta a Demokratának Siroki Attila.

A kiválasztott fák kiváló alkalmazkodóképességűek, jól tűrik a várost, és kevésbé allergének. A hársfafajták közül a Sisi ezüsthársat Barabits Elemér nemzetközi hírű szakember nemesítette külön városi környezetre. Ez a fajta 2019 elején európai szabadalmat is kapott, és Bécs vezetése is komoly érdeklődést mutat a telepítése iránt.

A tér a korábbinál modernebb, elegánsabb, díszesebb megjelenést kapott. A víz azelőtt semmilyen formában nem volt jelen, most a két új díszkúton kívül ivókutakat is elhelyeztek. Siroki Attila elmondta, mindkét porcelánmanufaktúra múltja a magyar történelem szerves részét képezi, és nemzetközileg is elismert kulturális értéket képviselnek, ezért a felajánlásukban elkészített díszkutakat kulturális, esztétikai oldalról nem érheti kifogás, művészi értékük jelentős. A beruházást érő kritikák közül éppen ezért a két díszkutat illetőket érzi a legbántóbbnak. Elég csak arra utalni, hogy számtalan épületet díszít Zsolnay kerámia, amelyekre az egész ország büszke lehet. A Herendi Porcelánmanufaktúra is világhírű, és nem véletlenül tagja a Francia Luxusipari Szövetségnek. Ráadásul a József nádor térrel való kapcsolatuk is él, hiszen évtizedek óta működik itt egy-egy szaküzletük.

A balliberális médiában elterjedt az alkotásokkal kapcsolatban, hogy nem egyediek. A valóság ezzel szemben az, hogy mindkét kutat a tér méretéhez igazították, és mindkettő saját mintázatot, egyedi festést kapott.

Volt, aki a felszíni parkolókat kifogásolta, mondván, épült egy 525 férőhelyes mélygarázs is. Siroki Attila válaszában kifejtette, a téren lakó, korábban ott parkoló lakosok kérése volt, hogy továbbra is a felszínen tárolhassák autóikat. Mivel a tér védett övezet, nem közparkoló, így csak az ott élők használhatják erre a célra. A József nádor tér nyugodt, csendes, meghitt, pihenésre kiválóan alkalmas közterületté szépült, amelyet egészen biztosan nemcsak az itt lakók, hanem az idelátogatók is örömmel vesznek birtokba.