A megyei és országos sajtó képviselőivel tartott közvetlen találkozót Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója – ismerteti a Kárpátalja.ma cikkére hivatkozva a Mandiner.

Hirdetés

A portál emlékeztet, napokban azonnali határozattal, minden előzmény nélkül a munkácsi városi tanács elbontatta a vár jól ismert Turul-szobrát, aminek helyére az ukrán címer háromágú szigonyát fogják kihelyezni.

– Értelmes párbeszédnek kell történnie. Nem engedhetem meg, hogy ez valamiféle agresszív cselekvésként nyilvánuljon meg, sem az egyik, sem a másik irányba

– szögezte le Mikita. A kormányzó nyomatékosította, hogy az ügyben továbbra is vizsgálódni fognak – írja a Mandiner.

– Hangsúlyozni szeretném, hogy szerintem is fontos, hogy legyen ukrán címer, de ennek megvalósításához bölcsebben is hozzá lehet állni. Ugyanakkor erővel nem lehet visszaállíttatni a szobrot. Hacsak nem annak érdekében, hogy a lebontást kezdeményező örömére szolgáljunk

– mondta. Mikita szerint az erőfitogtatás nem megoldás, békés kerekasztal-beszélgetésre van szükség, amelyen a kistérség képviselői is részt vesznek. A régió vezetője leszögezte, Ukrajna egy európai ország, amely napról napra halad az európai integrálódás felé.

A Mandiner cikkét ITT olvashatják.

A Kárpátalja.ma cikke ITT érhető el.

Korábban írtuk