Varga Mihály elmondta, a bizottságnak nem csak a jelenlegi visszásságok feltárása a célja, hanem az is, hogy egy minél reálisabb képet alkosson a gazdaság mostani állapotáról, hiszen ez az alapja annak, hogy a következő kormány valóban válságkezelő gazdaságpolitikát tudjon folytatni.

2006-ban a választások előtt nagy volt a jólét, a választások után viszont nagy volt a baj – emlékeztetett a képviselő, hozzátéve: most ugyanez a helyzet, hiszen a kormány az információk eltitkolásával, manipulációjával és olykor meghamisításával a valóságosnál pozitívabb képet kíván sugallni a magyar gazdaság helyzetéről. Viszont a külföldi elemzők által elkészített jelentések sokkal rosszabb képet festenek a magyar gazdaságról, mint amit a kormány akart kialakítani, s ez is azt igazolja – szögezte le Varga Mihály -, hogy a kormányzat által közölt gazdasági adatok nem lehetnek valósak.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke rávilágított: úgy tűnik, hogy az MSZP-kormány teljesen ki akarja üríteni az államkasszát, ameddig még lehetősége van rá. Ezt bizonyítja a vagyonértékű jogok, mint például a szén-dioxid-kvóta eladása is – mutatott rá a fideszes politikus.

A mai ülés egyik fő témája volt a szén-dioxid-kvóták átláthatatlan értékesítése. Mint Varga Mihály elmondta, ez egy igen jelentős kérdés, hiszen mintegy 120 milliárd forintnyi vagyonról van szó. A magyar kormány különböző brókereken keresztül értékesítette a kvóta egy részét, amelyek aztán vissza is kerültek a kvótatőzsdére, s emiatt fel kellett függeszteni a további értékesítést, hiszen rendkívül szokatlan az, hogy a kvóta értékesítése után ez a kvóta ismételten megjelenik – számolt be a tranzakció lényegéről a képviselő, kijelentve: meg kell vizsgálni, hogy ez a titkos ügylet mekkora kárt okozott Magyarországnak.

Az ülés másik témája az államháztartási hiány alakulása volt – közölte a fideszes honatya, hangsúlyozva: áprilisra minden bizonnyal elérjük az egész évre tervezett államháztartási hiány 100 százalékát. Ez befolyásolni fogja az ország megítélését és hazánk gazdasági kapcsolatait is.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy minden, a bizottság által tárgyalt kérdésben támaszkodni fognak az adott terület szakértőinek véleményére.

(fidesz.hu)