Szijjártó Péter pénteken újságírók előtt kifejtette: a jövőben havonta kétszer ülésező testület – amelynek tagja Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke és Kármán András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára, aki egyben a bizottság vezetője is – elfogadta várható ülésezési, működési rendjét, és számba vette feladatait. Megjegyezte, a havi kétszeri tanácskozás között folyamatosak lesznek a szakértői egyeztetések.

Ha a bizottság bármi olyat tapasztal a bankok részéről, ami a devizahitelesek számára hátrányt vagy kárt okoz, azonnali közbelépést javasolhat a kormánynak mégpedig úgy, hogy az éppen aktuális jogszabályi, törvényi szabályozási rend megváltoztatását indítványozhatja a kabinetnek – mondta a szóvivő. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a kormány elé a bizottság egyedi ügyeket nem fog terjeszteni, hanem, ha szükséges, a szabályozás módosítására vonatkozó javaslatokat tesz. A testület a munkájáról folyamatosan tájékoztatja a kabinetet.

Hozzátette, hogy a testület különös hangsúllyal fogja megvizsgálni a szabályozási kérdéseket a banki hitelek beárazásának átláthatóságával, a bankok közötti versenyhelyzettel, valamint a fogyasztóvédelemmel kapcsolatban.

A hitelek árazásával összefüggésben Szijjártó Péter azt mondta: számos olyan jelzés érkezett, amely alapján azt lehetett látni, hogy bár a svájci frank árfolyama minden pénzintézet számára ugyanúgy változik, a törlesztőrészletek, illetve a kölcsönök terheinek kiszámítása bankonként, illetve egyénenként mégis különböző bizonyos esetekben. A bankok közötti versenyhelyzetről szólva megjegyezte, azt fogja a testület áttekinteni, hogy az ezt felügyelő jogszabályok elégségesek-e ahhoz, hogy az ügyfelek egyáltalán eséllyel rendelkezzenek a számukra a valóban legjobb megoldás kiválasztására. A fogyasztóvédelmi szabályozás megfelelőségét is vizsgálják a bankszektor tekintetében – fűzte hozzá.

Mindezen munkát az a három intézmény fogja ellátni, amely tagot delegált a bizottságba – mondta a szóvivő, megjegyezve, önálló hatáskörre éppen azért nincs szüksége a testületnek, mert a három intézmény rendelkezik ezzel az érintett szférára vonatkozóan.

(MTI)