Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Az élelmiszerárstopról tájékoztató tábla a fővárosi Corvin Plazában található Príma üzlet bejáratában 2022. február 1-jén
Hirdetés

„Szinte minden drágább lett a boltokban, a vaj, a tej és az is, amit a gyerekeknek kell vennünk. Eddig hetente általában 150 eurót költöttünk élelmiszerre, most már 200 eurónál tartunk” – nyilatkozta egy osztrák férfi a közmédiának. Ausztriában egy kiló csirkemellért vagy sertéscombért átszámítva nagyjából 4500 forintot kell fizetni.

Itthon viszont az osztrák ár egyharmadért is hozzá lehet jutni ezekhez a hústermékekhez. Ausztriában az elmúlt hónapokban nagyjából tíz-húsz százalékkal nőttek az árak a boltokban, és amíg itthon húsvétkor tele voltak vásárlókkal a boltok, addig Ausztriában, a várakozásokkal ellentétben elmaradt a húsvéti vásárlási roham – írja a hirado.hu.

Nemcsak az élelmiszerek, a tankolás is jóval olcsóbb Magyarországon, mint a szomszédos országban. Ausztriában egy liter üzemanyag átszámítva csaknem 700 forintba kerül, vagyis literenként több mint 200 forintot spórolhatnak azok az autósok, akik Magyarországon tankolnak.

Tízből nyolc ember megterhelőnek érzi az inflációt Ausztriában

Az elszálló inflációt és a drágulást egyre nehezebben viselik az osztrákok. Egy felmérés szerint 10-ből 8-an megterhelőnek tartják az áremelkedést, különösen a bevásárlásnál és a tankolásnál – ismerteti a nemzetközi közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményét a hirado.hu.

A felmérés szerint az osztrákok csaknem kétharmada sokallja a fűtési díjakat. Magyarországon azonban a rezsicsökkentésnek köszönhetően nem kell aggódniuk a magyaroknak amiatt, hogy drasztikusan megemelkedne az áram vagy a gáz ára.

Amíg itthon húsvétkor is telt házakkal működtek a szállodák, Ausztriában egyre kevesebb a vendég. „Kevesebb a vendég, spórolnak az emberek. Kritikus időszak előtt állunk, a húsárak például már majdnem 40 százalékkal nőttek” – mondta az M1-nek az egyik osztrák étterem tulajdonosa.

Beváltak az árstopok

Magyarországon az árstopok beváltak, amellett, hogy anyagilag segítik a magyar embereket – erről Gulyás Gergely miniszter beszélt a legutóbbi Kormányinfón. Szerinte az árstopok már csaknem 4,4 százalékponttal mérsékelték az inflációt. „A négy árstopnak az inflációt leszorító, az inflációt mérséklő hatása jelentős, 13 százalék lenne ezen árstopok nélkül az infláció, ami így 8,6 százalék” – mondta Gulyás Gergely.

A kormány számításai szerint a rezsicsökkentés csaknem 2 százalékponttal, az üzemanyagárstop másfél százalékponttal, míg az élelmiszerárstop egy százalékponttal járult hozzá a teljes infláció mérséklődéséhez. A május elsejével megszűnő élelmiszerárstopról várhatóan már a héten dönt a kormány.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.

Korábban írtuk