Fotó: MTI/Vajda János
Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára beszél a Tiszalúc megtisztítása az illegális hulladéktól TMOP forrásból címmel meghirdetett sajtótájékoztatón, jobbról Koncz Zsófia, Tiszaújváros és térsége fideszes országgyűlési képviselője és Siri Norbert, Tiszalúc független polgármestere Tiszalúcon 2021. július 28-án
Hirdetés

Steiner Attila elmondta: a kormányzati kiemelt program keretében önkormányzatoknak, civil szervezeteknek nyújtanak támogatást, hogy megszüntessék Magyarországon az illegális hulladékot.

Eddig már 30 ezer tonnányi illegális hulladékot szállíttattak el, ez több mint ezer vasúti vagonnak megfelelő mennyiség – tette hozzá.

Steiner Attila ismertette: Tiszalúc is pályázott a programra, a településen több mint 270 köbméter illegális hulladékot szállítottak el a Holt-Tisza partjáról, a vegyes összetételű hulladék mennyisége már környezetvédelmi szempontból is aggályos volt.

Az államtitkár tájékoztatása szerint folytatják a programot, a közeljövőben mintegy 5,5 milliárd forintos támogatási kerettel hirdetnek meg pályázatot az önkormányzatok részére.

Korábban írtuk

Mint mondta, kiegészíti, segíti a programot az úgynevezett hulladékradar applikáció. Az alkalmazást bárki letöltheti az okostelefonjára, és jelezheti, hogy hol látott illegális lerakatot.

Ha ezt lefényképezik, beküldik az applikációval, akkor az alkalmazás hozzáteszi a GPS-koordinátákat is, így a hatóságok be tudják azonosítani a helyszínt, és tudnak intézkedni – ismertette Steiner Attila.

Az államtitkár ennek használatára biztat mindenkit, az applikációt egyébként már több 17 ezren töltötték le.