Fotó: MTI/Vajda János
A Patay-kastély Abaújszántón az épület felújításáról tartott sajtótájékoztató napján, 2021. május 15-én
Hirdetés

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta: hosszú út, amíg ez a kastély visszanyeri eredeti pompáját, de ez a „pillanat eljött”, ez a műemlék is megújul.

Hozzátette: ezzel visszaszerzi az állam és az abaúji város a múlt egyik darabját. „Nekünk magyaroknak az a feladat jutott, hogy minden nap megharcoljunk történelmünkért” – fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a magyarok legfőbb erőssége az örökségben rejlik, amely öntudatot, hitet és kitartást adott a népnek az évszázadok összes csapása ellenére, és a „magyaroknak mindig sikerült kicsúszni a világerők harapófogójából”.

Mint fogalmazott, a kormány tizenegy évvel ezelőtt ásót és kapát ragadott, nekilátott az ország újjáépítésének, és az örökség ehhez erőt adott. Minden helyreállított történelmi épület mementó, hogy a nemzet élni akar, ez a kastély is megmenekül az enyészettől – mondta.

Korábban írtuk

Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a Patay kastély megújítása a 24. órában történik, hiszen az épület állaga nagyon leromlott. A rekonstrukció több ütemben történik majd, mindehhez Abaújszántó szlovák testvérvárosa Kassa is hozzájárul – mondta. Úgy vélte, a felújítás hozzásegít ahhoz, hogy a térség idegenforgalma, turisztikai vonzereje nőjön.