Szarka Gábor
Hirdetés

Kanyargós, szűk lépcsők vezetnek lefelé egy elhanyagolt blokképület sötét, talajszint alatti helyiségébe. Nem, nem egy második világháborús óvóhelyen vagyunk, hanem az SZFE egykori Rónai utcai gyakorlati termében, ahol az operatőrképzésben részt vevők tanulták a filmkészítést. Nehéz elképzelni, hogy ezen a szerpentinen hogyan cipelték le a kamerákat, az egyéb technikai felszereléseket, díszleteket, és talán még ennél is nehezebb megérteni, hogy akik ilyen körülmények között voltak kénytelenek tanulni, miért kívánták ezt az állapotot mindenáron megőrizni. Az SZFE Vas utcai épületének kollégiumi szobái sincsenek jobb állapotban. Hiányzó csempék, ütött-kopott padló, málló vakolat. Elhasználódott, a Kádár-korszakból itt felejtett szocialista bútorok, amelyek láthatóan jól érzik magukat ebben a lelakott igénytelenségben.

– Ha az ember látja az új épületeket a régiekhez képest, és ismeri a kuratórium ígéretét, hogy minden tanár változatlanul folytathatja a munkáját, akkor vajon mi a kérdés, mi ellen tiltakoznak? Vagy nem látják a valóságot, vagy nem akarják látni – mondta Szarka Gábor, az SZFE kancellárja az egyetem filmes képzéseinek új helyszínén.

Korszerű körülmények

A modellváltással megújulnak az SZFE intézményei, maguk mögött hagyva a hetvenes évek szintjén megrekedt oktatási helyszíneket. Az SZFE Film- és Médiaintézete a Szentkirályi utcából a Duna Televízió egykori székházába költözik, és Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven működik tovább, az eddiginél közel kétszer nagyobb területen. Az egyetem a névadással tiszteleg az Oscar- és Emmy-díjas, nemzetközi hírű operatőr előtt, aki 1955-ben végzett a jogelőd intézményben. A Budán található Mészáros utcai épületben 18 évig működött a Duna TV, 2011 végén készítették itt az utolsó műsort.

– Közel tíz éve állt kihasználatlanul egy olyan épület, amelyet az Isten is film- és médiaintézetnek teremtett – mondja Sára Balázs, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője, miközben a speciális felszereltségű műtermeket mutatja.

Korábban írtuk

Az intézetnek helyet adó első kerületi épületben a filmes és televíziós oktatások, azaz a rendezők, az operatőrök, a filmírók, a vágók, a hangmérnökök, a gyártásszervezők, a látványtervezők és a dokumentumfilm-rendezők képzése zajlik, osztályonként hat-hat hallgatóval. Itt összesen 12 kisebb és nagyobb létszámú tanterem lesz, ahol az elméleti oktatást tartják. Minden tantermet LCD-kijelzős monitorokkal vagy kivetítőkkel szerelnek fel. A hangmérnökök speciális oktatóterme abban a stúdióban kap helyet, ahonnan korábban a Duna TV híradóját közvetítették. A tökéletesen hangszigetelt helyiség televíziós stúdióvá is átalakítható. A vágók is a lehető legkorszerűbb körülmények között tanulhatnak: minden vágószobához egy-egy hangszigetelt helyiség tartozik. Újra lesz analóg fotólabor is, az itteni munka sokáig a képzés része volt, míg meg nem szüntették. A televíziós műsorkészítők 120 négyzetméteres műtermét folyamatosan fejlesztik, új kamerákkal látják el. Külön helyiséget kap a digitális film- és videó-utómunka, ilyen korábban nem volt az egyetemen.

Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet stúdiója

Méltó helyen

Jelenleg is tart az épület felújítása, amely érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgókép-technikai eszközökkel szerelik fel. Ha a járványhelyzet engedné, már február elsejétől megkezdődhetne a tantermi oktatás.

Sára Balázs elmondta, mind a színész-, mind a filmes képzésben több hónapos lemaradást kell behozniuk, hiszen náluk elsősorban a gyakorlaton van a hangsúly. Februártól a meglévő tanári karral és osztályvezető tanárokkal folytatódik a képzés, de szeptembertől új osztályok indulnak, szakonként új osztályvezető tanárokkal.

Az osztályvezető tanárok felkérése a múlt héten zárult le, a neveket a héten hozza nyilvánosságra az egyetem. Sára Balázs kérdésünkre elmondta, az osztályvezető tanárok közül senki nem távozott. Mivel a tárgyfelvétel most zajlik, még nem tudni, hány diák szeretné folytatni a tanulmányait, és hányan függesztik fel a képzést. Megtudtuk, új képzést a hosszadalmas akkreditációs folyamat miatt szeptembertől még nem indítanak, de néhány tantárgyat már új szemlélettel oktatnak. Mint például a színészvezetési gyakorlatot, ez eddig rendezők területe volt, a jövőben pedig színészt kérnek fel a feladatra.

A Róna utcai pincehelyiségben nem volt rá lehetőségük az operatőröknek, hogy olyan műteremben tanuljanak, amely műszaki felszereltségét és méreteit tekintve minden igényt kielégít, ahol a díszletépítéstől kezdve a világításon át elsajátíthatják a szakma fortélyait. Az új helyszín erre mind alkalmas: a 200 négyzetméter alapterületű, hatméteres belmagasságú, tökéletesen hangszigetelt műtermet nagyobb díszletekkel is be lehet rendezni, így tévéjátékok, kisjátékfilmek is készülhetnek itt. Innen nyílik a díszletraktár, amelynek utcára nyíló bejáratához teherautó is be tud állni.

Sokat elmond a korábbi állapotokról, hogy a Szentkirályi utcai épületben a tanárok a kabátjukat is nehezen tudták letenni. Az új helyszínen külön tanári szoba áll az oktatók rendelkezésére.

A Róna utcai épületben

Elveszett másfél hónap

Szarka Gábor, az SZFE kancellárja az épületben tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, a hallgatók eddig évtizedek óta lepusztult létesítményeket védtek. Hozzátette, a színészképzés és a filmes oktatás ezentúl XXI. századi körülmények között folytatódhat. A kancellár az SZFE megújulását és a modellváltást igazi sikertörténetnek tartja, ahol kormányzati segítségnek is köszönhetően tudtak a hallgatóknak olyan körülményeket teremteni, amelyek méltóak az egyetem 150 éves hagyományaihoz.

A Vas utcai épület korábban a református egyház tulajdonában volt, és az ötvenes években államosították. Szarka Gábor szerint az igazságot úgy lehet helyreállítani, ha az épület visszakerül jogos tulajdonosához, az ezzel kapcsolatos tárgyalások azonban még tartanak. Az Ódry Színpaddal kapcsolatban, amely a színész és színházrendező szakos hallgatók gyakorló műhelye, elmondta: az SZFE előző vezetése, amely a modellváltás kapcsán a régi hagyományokat siratja, azt tervezte, lebontja, és a helyére sportlétesítményt hoz létre. Az új vezetés viszont megtartaná az Ódry Színpadot, de más célokra használná.

A Vas utcai kollégium

A Demokrata kérdésére, miszerint a hallgatók blokádja milyen téren okozta a legnagyobb károkat, úgy válaszolt: másfél hónapot vesztegettek el miatta, és a megújulást ellenzők még mindig nehezen fogadják el, hogy az új vezetés jó szándékúan, az építkezés szellemében munkálkodik.

Az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületeiben a színművészeti képzés kap helyet, Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven. Sinkovits Imre 1947-től volt az akkori nevén Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója. Az egyetem harmadik, a hallgatók elméleti oktatásáért felelős intézete a Németh Antal Drámaelméleti Intézet nevet kapja. A színművészeti és drámaelméleti képzéseket befogadó helyszíneken februárig felújítják a próba- és zenetermeket, a tantermeket, folyosókat, lépcsőházakat, mellékhelyiségeket.

Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban két hónap alatt elvégzik az elmaradt felújításokat. Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd. Az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumnál lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, a korábbi ötven helyett hetven férőhellyel.

Az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd

Az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének oktatói

Az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik. A színházrendező-osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni. A Jászai Mari- és Kossuth-díjas rendező 2013 óta a Nemzeti Színház igazgatója. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti. A prózaiszínész-osztály vezetője Szarvas József Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Az osztály oktatásában részt vesz a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is. A prózaiszínész-osztály gyakorló helye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz. A következő tanévekben induló színészosztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz kötődnenk majd, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni. A színészhallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd.

A bábszínészosztály vezetője Lénárt András, aki jelenleg is az SZFE óraadó tanára. A bábszínészosztályban tanítani fog többek között, Szász Zsolt Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges és szeretett színfoltja a hazai bábművészetnek.

A zenésszínész-osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező – 2012-ben az Év Musicalszínésze – segíti, aki színészi diplomáját az SZFE-n, a rendezőit a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte. A képzésben szerepet kap Földes Tamás Kaszás Attila-díjas színész. A zenésszínész-osztály mentorintézménye a Budapesti Operettszínház lesz. A színházirendezőasszisztens-osztály vezetője Gábor Sylvie rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész.