Hirdetés

A Veolia csoporthoz tartozó CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. idén szeptemberben vette át az akkor még MVM tulajdonában lévő Vértesi Erőmű Zrt. eszközparkját. A Vértesi Erőmű oroszlányi telephelye Magyarország 5. legnagyobb szén- és biomasszatüzelésű erőművének számít, amely 2015. december 31-től szünetelteti működését az akkor életbe lépett, a korábbinál szigorúbb környezetvédelmi szabályok miatt. Az Oroszlányban található erőmű a tulajdonosok mostani beruházásának köszönhetően teljesíteni fogja a környezetvédelmi előírásokat, és a tervek szerint a következő 15 hónap alatt megvalósul a több mint 10 milliárd forint értékű korszerűsítés, illetve az újraindulásra történő felkészülés.

A Vértesi Erőmű korábban fluidágyas tüzelésű 1-es és 2-es kazánjainak felújítása egy modernebb fluidágyas biomasszatüzelésű rendszerrel 2024 1. és 2. negyedévében fejeződik be. Az erőmű mindkét kazánjával mind az oroszlányi, mind a bokodi távhőigényt ki tudják majd szolgálni, valamint több mint 600 GWh villamos energiát is értékesítenek majd. Az erőmű ellátásához szükséges biomassza tüzelőanyagot a vállalat (erdészeti és fűrészipari melléktermékek, mezőgazdasági melléktermékek) elsősorban Oroszlány környezetében található régiókból kívánja beszerezni, de szükség esetén az ország távolabbi részeiből is fogad majd tüzelőanyagot.

A CHP-Invest Kft. és az Újpalotai Energia Kft. a Vértesi Erőmű kazánjainak korszerűsítésére a több mint 220 éves múltra visszatekintő finn Valmet vállalattal szerződött, amely a világ egyik vezető cégcsoportja a cellulóz, papír és energiaiparban használt technológiák fejlesztésében, valamint karbantartást és alkatrészellátást biztosít erőművek számára. A finn vállalat számos magyar referenciamunkával rendelkezik, többek között a Valmet jogelődje újította fel a pécsi erőmű 10-es számú kazánját, valamint a Veolia csoport más érdekeltségeinek több kazánját is.

Palkó György, a Veolia Energia Magyarország Zrt. vezérigazgatója elmondta: „Vállalatunk környezettudatos megoldásokat kíván alkalmazni minden érdekeltségében, amely hosszútávon nyújt megoldást az iparág fenntarthatóságára. A meglévő, korábban széntüzelésű erőműveinket is fokozatosan átállítottuk környezetbarátabb, fenntartható tüzelőanyagbázisra. Újraindulása után a Vértesi Erőmű a tervek szerint több mint 600 GWh megújuló villamosenergiát állít elő, ami a mai magyar villamosenergia felhasználás mintegy 1,5 százalékát teszi ki.

Korábban írtuk

Az erőmű újraindítása új munkahelyeket is teremt, a munkaerő toborzás 2023 tavaszán indul, amely kiegészül szakmai képzéssel is, hogy hosszú távon biztosítani tudják a szakképzett munkaerőt. A Vértesi Erőmű várhatóan közel 300 főt foglalkoztat majd már 2024 év elején.

A Veolia Magyarország cégcsoportról:

A Veolia csoport Magyarország egyik vezető közművállalata. A magyar kormány stratégiai együttműködő partnereként az energetika, a víziközmű, a hulladékkezelés és az építőipar területén egyaránt széles körben nyújt fenntartható megoldásokat. A társaságcsoport 2021. évi árbevétele közel 226 milliárd forint volt, munkavállalóinak létszáma megközelíti a 3000 főt. A Veolia energetikai üzletága 50 hazai önkormányzat létesítményei mellett 85 középületet, 66 egészségügyi és szociális intézményt, valamint 57 ipari telephelyet lát el energiával. Távhőszolgáltatóként 14 városban több mint 40 ezer lakos távfűtéséről gondoskodik és országszerte további 620 ezer fő számára termel hőenergiát. A csoport tíz erőművében magas hatásfokú földgáztüzelésű és biomasszát felhasználó blokkok működnek; virtuális erőművének köszönhetően pedig a szabályozói piacon is jelentős részesedéssel bír. A cégcsoport által évente értékesített villamosenergia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani.