Hankó Balázs emlékeztetett: jelenleg a hallgatók 70 százaléka, mintegy 180 ezer hallgató jár modellváltott, alapítványi működtetésű intézménybe.

Hirdetés

Az alapítványi fenntartásról azt mondta, az közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelői forma, ami azt jelenti, hogy felsőoktatási, köznevelési, szakképzési, egészségügyi közfeladatot látnak el a megváltozott, új struktúrájú intézmények, az államháztartásnál szabadabb működésben, kiteljesedett autonómiával.

Azt mondta, nemzetközi példákat vizsgálva megállapítható, hogy a „top 10” egyetemből hét hasonló formában működik. Megjegyezte: az európai egyetemek négy autonómiaszempontot fogalmaznak meg, a pénzügyi, a szervezeti, a munkáltatói és az oktatási-kutatási autonómiát. A Magyarországon bevezetett modell ezeket erősíti – tette hozzá -, az egyetemeknek ténylegesen jobb, önállóbb működést tesz lehetővé.

Véleménye szerint a modellváltott egyetemek autonómiáját segíti a hatéves finanszírozási szerződés, amely hat év alatt 1700 milliárd forint működési forrást biztosít nekik, 2700 milliárd forint pedig fejlesztési projektekre áll majd rendelkezésre. Jelezte: jövőre ezermilliárd forintot fordít az állam a felsőoktatásra.

Hankó Balázs szólt a béremelésről is, kiemelve, több mint 14 ezer oktatót érintett a 27 százalékos béremelés, most pedig több mint 30 százalékos emelést hajtanak végre, ami csaknem 20 ezer egyetemi-főiskolai munkatársat érint majd, 64 milliárdos ráfordítással.

Korábban írtuk