Az Európai Parlament tegnap esti plenáris ülésén Hankiss Ágnes napirend előtti felszólalásában az Európai Rendőrakadémiával (CEPOL) kapcsolatos pozitív fejleményekre hívta fel a figyelmet. A fideszes EP-képviselő felszólalásában kiemelte, hogy az EU Belső Biztonsági Stratégiájának megvalósulásához, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc eredményességéhez nélkülözhetetlen a magas színvonalú rendvédelmi képzés, amely képes harmonizálni és egységes szintre emelni a tagországok eltérő rendvédelmi hagyományait, képességeit.

A néppárti politikus szerint a CEPOL-ra kitüntetett szerep vár e fontos feladat ellátásában. Rávilágított a szomorú tényre, hogy a CEPOL korábban menedzsmentjének szabálysértései, s korrupciógyanús ügyei révén vált ismertté az Európai Parlamentben. A botrányokról sokan tudnak, arról viszont talán kevesebben, hogy 2010-ben az új igazgató, Bánfi Ferenc tábornok kinevezése igen kedvező folyamatokat indított el az Európai Rendőrakadémia működésében.

„A múlt szükséges vizsgálatán túl foglalkoznunk kell tehát a CEPOL jövőjével is! A sikeres jövőhöz azonban két dolog feltétlenül szükséges: meg kell védenünk a megújult működéshez szükséges fejlesztési forrásokat, továbbá a CEPOL teljes jogi és szervezeti önállóságát!” – hangsúlyozta Hankiss Ágnes.