A politikus az átadást megelőző sajtótájékoztatón felidézte: a korábbi években a központi régiót nem érintő egészségügyi fejlesztésekre 500 milliárd forintot tudott fordítani a kormány, míg Budapest és Pest megye ellátórendszerére az Egészséges Budapest Programban (EBP) 700 milliárd forint jut.

Hirdetés

Ebből – mint mondta – négy centrumkórház, országos intézetek, a társkórházak és 32 szakrendelő fejlesztésére jutott pénzügyi forrás. Az EBP keretében a szakrendelőkre eddig 54 milliárd forintot adott a kabinet, tizenkét járóbetegegység-fejlesztés be is fejeződött – említette.

Ehhez a fejlesztési csomaghoz tartozik a XVI. kerületi Jókai Mór utcai szakrendelő megújítása is. A miniszter elmondta, a szakrendelő, amelyhez négy gondozó is tartozik – 5770 négyzetméteren újult meg, így 21. századi körülmények fogadják az intézményt felkereső betegeket.

Kiss Marianna, a szakrendelő főigazgatója a beruházást mérföldkőnek nevezve elmondta, 2,4 milliárd forint állami és 643 millió forint önkormányzati forrásból újították fel és bővítették ki a XVI. kerület legnagyobb egészségügyi intézményét.

Orvostechnikai eszközökre 236 millió forintot fordítottak, 24 órás orvosi ügyeletet hoztak létre és 1600 négyzetméterrel bővült a meglévő épület, amelyet egyben fel is újítottak. Kicserélték a lifteket, új hűtő-fűtő és napelemberendezéseket szereltek be, kicserélték a szigetelést, megújultak a mosdók és a betegtájékoztatási rendszerek, a bútorzat – sorolta.

Szatmáry Kristóf, a budapesti 13. számú országgyűlési egyéni választókerületének fideszes jelöltje azt mondta, a beruházással az itt élő 73 ezer ember kaphat a kor színvonalának megfelelő ellátást. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a beruházással hároméves munkára tehetnek pontot, a szakrendelő nemcsak megújult, hanem új ellátásokat is nyújtanak, és az itt dolgozók számára is olyan környezetet teremtettek, amely valamelyest méltó elismerést biztosít munkájuknak.

Kovács Péter (Fidesz) XVI. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt években megújították a kerület háziorvosi rendelőit, a tüdőgondozót, csak a szakrendelő felújítása váratott magára, amely kormányzati támogatással nem valósulhatott volna meg.

Korábban írtuk