Átadtuk Tiszainokán a Magyar Falu Programból felújított orvosi rendelőt. A beruházás következtében az…

Posted by Boldog István on Thursday, July 8, 2021
Hirdetés

Gaal Gergely köszöntőjében elmondta, a program alapvető célja az ötezernél kevesebb lakosú településeken élő emberek életminőségének javítása, a kistelepülések népességmegtartó erejének erősítése.

Hozzátette: a program elemei kizárólag hazai forrásból valósulnak meg, a magyar gazdaság erejét is mutatja, hogy ezek a források évről évre nőttek.

A programok minden évben követik azok igényeit, akik számára ezeket kiírják – mondta, megjegyezve: ez azt jelenti, hogy a kormányzat közvetlen kapcsolatban van a települések vezetőivel, az érintett civil szervezetek és egyházi közösségek vezetőivel.

E pályázatoknak mindig is része volt az akadálymentesítés, de ebben is szintet tudnak lépni – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

Tapolczai Gergely, az Országgyűlés Népjóléti bizottsága fogyatékossággal élők ügyeinek albizottsági elnöke felajánlotta segítségét és az érintett szervezetektől ajánlásokat kér arra vonatkozóan, hogy a Magyar falu programban kiírt akadálymentesítések részletekbe menően mit tartalmazzanak. Ezzel is segítik, hogy a program elemei a településen élők igényeinek minél inkább megfeleljenek – közölte a miniszteri biztos.

Tapolczai Gergely jelnyelvi tolmács közreműködésével azt közölte, hogy Magyarországon körülbelül egymillió embert érint a fogyatékosság témája, közvetlenül vagy a családon keresztül. Kiemelte, az Országgyűlés által 2015-ben elfogadott országos fogyatékosságügyi program legfontosabb alapelve az egyetemes tervezés. Ebből kiindulva a legfontosabb cél, hogy minél több településen minél több középület, közszolgáltatás akadálymentes legyen, egyenlő esélyű hozzáférést biztosítva mindenkinek.

Kitért arra, hogy 2015-ben jött létre a 4 milliárd forintos infokommunikációs akadálymentesítés projekt. Ezáltal az országos érdekvédelmi szervezetek megvalósították régóta vágyott céljukat: például a siket- és nagyothallók esetében a kontakt videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást, a vakok és gyengén látók esetében a „távszem” videós akadálymentesítést.

Tapolczai Gergely az országos léptékű programok mellett ugyanolyan fontosnak tartja a helyi szintű akadálymentesítést. El lehet majd mondani egyszer, hogy „egy teljesen akadálymentesített országban élünk” – tette hozzá.

Boldog István, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: a kormány minden elkövet azért, hogy a fogyatékossággal élők ne érezzék magukat hátrányban.

Szólt arról is, hogy Tiszainoka folyamatosan fejlődik, legutóbb például egy játszóteret adtak át a kistelepülésen.

„A magyar falvak élni akarnak, magyar falvak nélkül nincs jövő” – hangsúlyozta. Hozzátette, a Magyar falu program támogatásainak köszönhetően egyre több településen nő a lakosság létszáma. Ez annak is köszönhető, hogy minél több szolgáltatást igyekeznek elvinni a falvakba is. Erre példa a most átadott, megújult orvosi rendelő is, amely jelentős könnyítést jelent a helyieknek.

Kiss Erzsébet Eliza, Tiszainoka független polgármestere örömét fejezte ki, hogy megvalósult a fejlesztés. Azt mondta, bízik abban, hogy korszerűsítés folytatódik, hiszen nagy szükség lenne még berendezésekre, orvosi eszközökre is.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a beruházás során kicserélték az orvosi rendelő nyílászáróit, korszerűsítették a fűtést, hőszigetelték a külső homlokzatot és akadálymentesítés is történt. A fejlesztésnek köszönhetően javul a gyógyítás színvonala és csökkennek az üzemeltetési költségek.