Június 29-étől a VOLT Fesztivál civil zónájában „No Kamu!” címmel lesz megtekinthető a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) által szervezett, hamis tárgyakat bemutató kiállítás. A HENT idén második alkalommal vesz részt civil kiállítóként a soproni rendezvényen, így ez alkalomból frissítette a kiállítás anyagát. A szervezők új kiállítási tárgyakkal, új játékokkal és megújult információs molinókkal várják az érdeklődő fesztiválozókat.

A tárlaton gyúlékony vagy épp működésképtelen elektronikai termékek, használhatatlanul gyenge minőségű ruhaneműk, egészségkárosító anyagokat tartalmazó gyógyszerek, biztonsági előírásoknak nem megfelelő gyermekjátékok, kétes összetételű kozmetikumok, valamint hamisításhoz használt eszközök tucatjai adnak képet a hamisítók leleményességéről. A kiállításon látható tárgyakat a vámhatóság hazai eljárások során foglalta le.

A kiállítás teljes időtartama alatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala munkatársai nyújtanak tájékoztatást a látogatóknak a hamisítás veszélyeiről, káros hatásairól, valamint a hamisítványok elkerülésének módjairól. A NAV munkatársai naponta háromszor (13, 15 és 17 órakor) előadást is tartanak a hamisítók trükkjeiről és a hamisítás ellen küzdő szakemberek munkájának kulisszatitkairól.

A No Kamu sátorba betérők a kiállítási tárgyak megtekintése mellett védjegyfelismerő játékot játszhatnak, kipróbálhatják a felderítések során a NAV által is használt csőgörényt, és hamisítási totót tölthetnek ki. A HENT 2009 év végén mutatta be első alkalommal a hamisítás veszélyeire figyelmezető kiállítását. A rendezvény azóta az ország több nagyvárosában és fesztiválhelyszínén is megfordult. A korábbi és jövőbeni helyszínekről a HENT honlapján tudhat meg többet. A 2010-es VOLT fesztiválon készült kisfilmet itt nézhetik meg.

(HENT Hírlevél)