Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Windisch László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) újonnan megválasztott elnöke aláírja megbízólevelét az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 4-én
Hirdetés

A képviselők 136 igen szavazattal, 23 ellenében szavazták meg az ÁSZ új vezetőjét, 11 szavazat érvénytelen volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét a Fidesz-KDNP javaslatára jelölte a parlament illetékes bizottsága a posztra. Az ÁSZ elnökét az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával tizenkét évre, titkos szavazással választották meg.

Windisch László pályafutását a jogi egyetem elvégzése után 2002-ben az adóhivatalnál kezdte, 2011 és 2013 között adó- és vámügyi főosztályvezető volt a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke volt. 2021-től a KSH elnökhelyettese.

Az ÁSZ jelenlegi elnökét, Domokos Lászlót 2010-ben választotta meg az Országgyűlés, mandátuma július 5-én jár le.

Bánki Erik, az ÁSZ-elnökét jelölő eseti bizottság vezetője korábban az MTI-nek azt mondta: Windisch László kevesebb, de mélyebb és átfogóbb ellenőrzést szeretne, illetve megerősítené az ÁSZ támogató szerepét annak érdekében, hogy minél kevesebb hibával működjenek az általa ellenőrzött szervezetek. Egy modern auditor- és tanácsadó társaságként szeretné működtetni az Állami Számvevőszéket – foglalta a bizottság elnöke Windisch László szavait.

Korábban írtuk