Beigazolódtak a várakozások: az idén magasabb ponthatárok születtek, mint tavaly. Bár most sem kellett sehol megütni a maximumot – azaz sehol nem lett 480 pontos a felvételi küszöb -, a tavalyi átlagosan 343 pont után az idén átlagosan 360 pontra emelkedett a léc. A legmagasabb ponthatár az idén egyébként 469 pont volt.

Konkrét ponthatárokat a hivatalos bejelentés előtt Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási államtitkára nem árult el (a ponthatárokat elsőként a Millenáris Parkban szervezett Pont ott partin teszik közzé ma este 8 óra körül, és ekkor kerülnek föl az adatok a www.felvi.hu weboldalra is), annyit elmondott: a divatszakokon emelkedtek a ponthatárok. Azaz 400 fölötti pontszámokat kellett elérni például a gazdasági szakterületre pályázóknak, illetve a szabadbölcsészet, a média és kommunikáció, vagy a jogász szakokon.

A legmagasabb ponthatárok a Budapesti Corvinus Egyetemre való bejutáshoz kellettek. A tavaly meglehetősen gyenge eredményt elérő műszaki, informatikai és természettudományos képzési területnek sem kell szégyenkeznie az idén: több és jobb teljesítményű hallgatót tudtak az idén fölvenni.

A kormányzat próbálja ezekre a területekre orientálni a fiatalokat; eddig azonban hiába emelték a keretszámokat, meglehetősen alacsony – sok esetben 160 pontos – ponthatárok mellett sem tudták betölteni a helyeket. Az idén azonban betelt a létszám: természettudományos szakokra például 700-al, műszaki szakokra 350-el több hallgatót sikerült fölvenni. A ponthatárok itt is emelkedtek: többségében 200-300 közöttiek lettek, de volt, ahol 350 pontot is el kellett érni a bejutáshoz.

A felvételizők összességében is jól teljesítettek; 160 pontos eredménnyel például egyetlen hallgatót sem vettek föl. Az idén még ennyi volt a minimum, amit el kellett érni (ez különben egy kettes és egy hármas érettségi osztályzatot jelent), de a legrosszabb teljesítményű fölvett hallgató is 180 pontot hozott. Ettől függetlenül születtek 160 pontos ponthatárok, de kizárólag költségtérítéses képzésben. Ennek oka pedig az, hogy bár többnyire az utolsó fölvett hallgató pontszámával egyezik meg egy szak ponthatára, az intézmények több esetben a pótfelvételire gondolva lejjebb tették a lécet.

A pótfelvételin ugyanis nem lehet az eredeti ponthatárnál alacsonyabb pontszámmal bekerülni. Összességében így mintegy 95 ezer hallgató nyert most felvételt az egyetemekre és a főiskolákra.

Az államilag támogatott alap, osztatlan és felsőfokú szakképzésre több mint 54 ezer diákot vettek föl, így a keretszámok itt csaknem teljesen beteltek. Melléjük további 30 ezer költségtérítéses hallgató került be.

Mesterképzésre nem volt túl nagy az érdeklődés, a több mint 21 ezer támogatott férőhelyre mindössze 17 ezren jelentkeztek első helyen. Így mesterképzésben csak mintegy tízezer hallgatót vettek föl támogatott formára, több mint kétezren pedig költségtérítéses képzésben tanulhatnak szeptembertől.

(Népszabadság Online)