A Magyar Nemzet és a Heti Világgazdaság cikke után a jegybank sajtóosztálya elismerte, hogy a korábban 2000 milliárd forintos megszorításokat sürgető Simor András a külföldi vagyonkezelő által kezelt megtakarításait nem a magyarországi, hanem a kedvezőbb adózású ciprusi cégében helyezte el.

A magyarázkodó közleményt azután adták ki, hogy a lapok összehasonlították a jegybankelnök különböző vagyonnyilatkozatait, és megállapították, hogy 2006 és 2007 között 800 millió forintnak nyoma veszett.

2006-ban Simor András – a Deloitte vezéreként – 923 milliós megtakarítással rendelkezett, ami 2007-re 67 millióra, 2008-ra pedig 80 millióra apadt. A több mint 800 millió forint mozgását Simor András nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban, amire egyébként a törvény szerint nem is lett volna köteles.

A jegybank közleménye arról nem szól, hogy a 20 százalékos kamatadó bevezetésének volt-e szerepe a megtakarítások Ciprusra vitelében. A közterhet 2006 szeptemberétől vezette be a Gyurcsány-kormány, a befektetési jegyeket ezért augusztus 31-ig érdemes volt visszaváltani. A jegybanki közlemény arra se tér ki, hogy a százmilliós megtakarításokat melyik országban kezelte a külföldi vagyonkezelő.

A kormány amely a Magyar Nemzeti Bank elnökét jelöli, nem foglalkozik a jegybankelnök ciprusi cégével. Simor András jegybankelnök és Bajnai Gordon miniszterelnök offshore ügyei az SZDSZ-t is hidegen hagyják. Horn Gábor szerint politikai handabandázás egy „normális piacgazdaság” egyetlen elemét üldözni.

(hírTV)