Az egészségügyben a rendszerváltás óta a legnagyobb átfogó béremelési program zajlik, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kész egyedileg megvizsgálni az esetleges fizetéscsökkenéseket a szakorvosok esetében – közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

Mint írták, a szocialisták kormányzásával ellentétben az egészségügyben ma nem leépítés és fizetéscsökkentés, hanem a rendszerváltás óta a legnagyobb átfogó béremelési program zajlik, melynek köszönhetően közel 100 ezer egészségügyi dolgozó bére jelentősen emelkedik – reagált az Emmi Gúr Nándor MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtöki közlésére.

Az ellenzéki politikus kormányzati lopásnak nevezte, hogy a kabinet fizetésemelés címén ugyan bruttó 107 ezer forinttal növelte a kezdő orvosok bérét, ugyanakkor a bruttó 150 ezer forintos ösztöndíjukat megvonta. „A kormány álljon helyt szavaiért, és cselekedjen aszerint, amit korábban mondott” – szólította fel a kabinet a szocialista képviselő.

Az Emmi sajtó- és kommunikációs főosztály az MTI-hez eljuttatott közleményében felszólította a szocialistákat, hogy hagyjanak fel a közvélemény tudatos félretájékoztatásával.

A közlemény kiemeli, a béremelési program hatására 79 ezer ápoló bére 2019-re 65 százalékkal, 2012-höz viszonyítva a duplájára emelkedik, és több mint 16 ezer szakorvos és félezer szakgyógyszerész bére két év alatt 207 ezer forinttal nő.

Hozzátették, a gyakorlatban az emelés azonban ennél is jóval nagyobb a legtöbb szakorvosnál – beleértve a fiatal szakorvosokat is – mert az alapbérrel együtt a mozgóbérek is emelkednek.

Jelezték, a több mint 16 ezer szakorvost érintő béremelés hatása egyértelmű: egy frissen végzett szakorvos ma már 354 820 forintos alapbérrel számolhat. Egy idősebb, közel harmincéves munkaviszonyban foglalkoztatott szakorvos alapbére két év alatt 339 ezer forintról 546 ezer forintra emelkedik.

Az Emmi hozzáteszi ugyanakkor, a jelentős béremelésben részesülő szakorvosok között előfordulhatnak olyan egyedi esetek, amikor egyes fiatal szakorvosok a jelentős béremelés ellenére fizetéscsökkenést észlelnek, ezeket az Emberi Erőforrások Minisztériuma kész egyedileg megvizsgálni.

MTI