A Dr. Bényi Zsolt és Dr. Fenke Ferenc önkormányzati képviselők által kezdeményezett program az 1999. évben született, XVII. kerületben állandó lakóhellyel rendelkező, 2011. szeptember 1-jei nyilvántartás szerint Rendszeres Gyermekvédelmi Kedvezményben részesülő leánygyermekek méhnyakrák elleni védőoltását ingyenesen biztosítja. Az önkormányzat az érintett szülők részére fórumot szervezett, melyen előadást tartott Dr. Stummer János szülés-nőgyógyász szakorvos.

Az ingyenes vakcinára vonatkozó igénylőlapokat az Önkormányzat Ügyfélszolgálati Irodáján 2011. szeptember 30-ig kell benyújtani. Az Önkormányzat lehetőséget biztosít egyben arra, hogy a kerületben élő leányok és nők kedvezményes áron jussanak a védőoltáshoz: az eredeti közel 30.000 Ft/db-os fogyasztói ár helyett most egy adag védőoltás ára 15.900 Ft.

A Polgármesteri Hivatal 2011. szeptember 1-jei nyilvántartása alapján 2011. évben 56 kislány és előreláthatóan 2012. évben 69 gyermek részesülhet védőoltásban. A háziorvosok vállalták az érintett leánygyermekek ingyenes oltását.

A méhnyakrák a 45 év alatti nők körében a második leggyakoribb daganatos megbetegedés, a HPV magas kockázatú típusai okozzák. Európában évente hatvanezer nő betegszik meg ebben a kórban, közülük harmincezren belehalnak. Magyarországon évente 1200 új megbetegedést regisztrálnak, melyek közül 500 végződik tragédiával. Jelenleg a HPV fertőzés elleni küzdelem egyetlen eszköze a megelőzés, ezért hatékony megoldás a veszélyeztetett kor elérése előtt a védettség megszerzése, melyhez 3 oltást kell fél év alatt beadni az érintett kislányoknak.