Az egyetemek privatizációjáról – Mellár Tamás napirend előtti felszólalása a parlamentben #Párbeszéd

Gepostet von Párbeszéd Magyarországért am Dienstag, 16. Juni 2020
Hirdetés

Úgy vélte, sokan gondolhatják, hogy privatizáció megy végbe, és a befektetők gondoskodnak róla, hogy hatékonyan működjenek az egyetemek. Ezzel szemben a kormány alapítványokat alakított, és ezek élére olyan vezetőket nevezett ki, akik szerintük megbízhatók – fogalmazott.

Azt mondta, ami történt, nem privatizáció, magánosítás, hanem hitbizományba adás. A kormány azt várja, hogy javul a gazdálkodás minősége, és az oktatás, kutatás területén előrelépés lesz. De az alapítványok élére kinevezett vezetők nem sokat értenek az adott szakterülethez, a felsőoktatáshoz – tette hozzá.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára úgy válaszolt, a kormány célja, hogy a magyar felsőoktatás versenyképes és innovatív legyen, a hallgatók minőségi képzésben vegyenek részt, hasznosítható tudást kapjanak, és az ennek eléréséhez szükséges intézkedéseket megteszik.

Korábban írtuk

Közölte: kioktatást, tanácsot nem kérnek azoktól, akiknek szövetségesei fizetőssé akarták tenni a magyar felsőoktatást és a PPP-konstrukciókkal kiszolgáltatottá tették az intézményeket.

Úgy látja, ezzel szemben most sok fejlesztés szolgálja a felsőoktatás javítását. Fenntartói modellváltásra kerül sor, indokolt újfajta struktúrák létrehozása – magyarázta.