Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

A politikus kiemelte, a múlt héten és a most hétfőn bemutatott kormányzati lépések jó irányba tartanak, de kevesek. Nem elég pusztán a válság által közvetlenül érintett ágazatokra koncentrálni, egy általános válságkezelő programra lenne szükség – érvelt.

Azt is kijelentette, hogy nem elég csak a kínálati oldallal foglalkozni, nem elég csak a termelők terheit enyhíteni, mert problémát fog okozni a kereslethiány.

Megjegyezte, hogy a válságot a tehetősebbek könnyebben át tudják vészelni, a szegényebbek érdekében azonban létre kell hozni egy szociális csomagot.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszként felsorolta a kormányzat gazdasági intézkedéseit. Említette, hogy a magánszemélyek és a vállalkozások március 18-ig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési törlesztését az év végéig felfüggesztik, a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják, maximalizálták az újonnan felvett fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm), egy meghatározott gazdasági körben június 30-ig elengedik a járulékfizetési kötelezettséget – sorolta.

A munkavállalási szabályokat is rugalmassá teszik, hogy a lehető legtöbben tudják megtartani a munkájukat – közölte az államtitkár.

Megjegyezte, hogy egy újabb akciótervet is hirdettek, amelynek segítségével 81 ezer kisvállalkozás kapott június 30-ig adómentességet, a március 1. előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak, magyarországi médiaszolgáltatók is mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt, a kilakoltatásokat, lefoglalásokat, valamint az adóvégrehajtásokat felfüggesztik, a veszélyhelyzet alatt lejáró gyes és gyed jogosultságokat pedig meghosszabbítják.

Az ellenzéktől elsősorban olyan intézkedési javaslatok érkeznek, amelyeket nem lehet komolyan venni, ilyen például a Párbeszéd által szorgalmazott alapjövedelem, ami nem célzott segítségnyújtás – közölte.

Megjegyezte, hétfőn kérték, hogy az ellenzék támogassa a veszélyhelyzetben meghozott intézkedések hatályának meghosszabbítását, „Önök azonban megint álszent és hipokrita hozzáállással patáliát csaptak”.