Hirdetés

Mellár Tamás (Párbeszéd) elmondta, hogy az éves költségvetési hiány 61 százaléka már teljesült az első negyedévben, 220 ezer forint többletadóssága lett minden magyar állampolgárnak. Aggasztónak nevezte, hogy a fogyasztói adóbevételek kismértékben nőttek, és az inflációt is figyelembe véve kiderül, a fogyasztás közel 20 százalékkal csökkent. A magyar emberek rosszabbul élnek idén, mint tavaly ilyenkor – hangoztatta.

Közölte, a költségvetési kiadások dinamikusan nőnek. Úgy összegzett, a költségvetés nem tartható, mert az alapját képező makroszámok nem teljesülnek, újabb módosításokra, különadókra, megszorításokra vagy hitelfelvételre lesz szükség.

Minden fontos költségvetési döntést a miniszterelnök hoz meg önkényesen – bírált. Közölte, nem értett egyet azzal, hogy már jövő héten benyújtja a kormány a 2024-es büdzsét, holott semmi bizonyosat nem tudni a jövő évről.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkár szerint évek óta azzal riogatnak ellenzéki politikusok, hogy „eljött a vég”, ehhez képest a valóság más. 2022-ben is erről lehetett hallani, miközben a magyar GDP 4,6 százalékkal nőtt – mondta.

Korábban írtuk

Közölte, hogy a napokban benyújtott konvergenciaprogramban olyan számok szerepelnek, amelyek teljesíthetők, példaként az idei 1,5 százalékos növekedést említette.

Hozzátette, javítják az egyensúlyi mutatókat is, a hiányt és az államadósság mértékét. Mind mondta, a magyar gazdaság úgy érte el ezeket az eredményeket, hogy nem érkeztek meg az uniós pénzek, mert Gyurcsány Ferenc (DK) kimondta, hazafias kötelezettségük, hogy ezek a források ne érkezzenek meg.