Fotó: MTI/Máthé Zoltán (szerk.)
Hirdetés

Az ellenzéki politikus populistának nevezte a kormánynak a gazdasági növekedést élénkítő politikáját. A 2021-es és 2022-es költségvetési keretszámokra hivatkozva azt mondta: a kabinet a kormányzati beruházások csaknem háromszorosára növelésével kívánja élénkíteni a gazdaságot. Így jöhet létre 4-5 százalékos növekedést, amely azonban Mellár Tamás szerint túlfűtött, mesterséges konjunktúrát jelent, és torz gazdaságot eredményez.

Úgy fogalmazott, a sérülékeny „buborékgazdaságot” a kormány az építőiparra alapozza, vagyis „vasba, acélba és betonba önti a pénzt”, nem pedig technológiai fejlesztésekbe, amelyek növelnék az exportteljesítményt.

A legnagyobb problémának ugyanakkor Mellár Tamás azt ítélte, hogy a növekedés eredményei nem egyenletesen oszlanak el. Tavaly a privátbankárok által kezelt vagyon 20 százalékkal emelkedett, ezen bankszámlák azonban mindössze 47 ezer ügyfél kezében vannak. „Minőségi növekedésre azonban nem jut forrás” – hangsúlyozta.

A politikus a hatvanas-hetvenes évek gazdaságpolitikájához hasonlította a jelenlegit. Mindez nem növeli a versenyképességet – jelentette ki -, mert a kis- és közepes vállalkozások nem tudnak fejlődni, a nagyvállalatok a gyakori monopolhelyzetük miatt szoknak el a versenytől, és az oktatásra, minőségi munkaerő képzésére sem jut elegendő forrás.