Mellár Tamás (Párbeszéd) szerint a kormány továbbra is lebegteti, hogy megadja-e a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemnek a működési engedélyt szeptembertől.

Fotó: MTI, Illyés Tibor, szerk.

Fotó: MTI, Illyés Tibor, szerk.

Szerinte a CEU minden követelménynek eleget tett. A képviselő – aki konzervatív közgazdásznak nevezte magát – azt mondta, komoly értéket képvisel a liberális intézmény, amely rendre az első kétszáz között szerepel a felsőoktatási intézmények nemzetközi rangsorában.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára bírálta Mellár Tamást, mert szerinte a képviselő megszegte választóinak tett ígéretét azzal, hogy beült a Párbeszéd-frakcióba, ehhez csak adalék az, amit a képviselő a „Soros-egyetemről” elmondott.

Hozzátette: azt kérik Soros György egyetemétől, tartsa be a törvényeket. Elmondta, a CEU volt az egyetlen külföldi egyetem, amelyik nem hajtotta végre, hanem tiltakozott a felsőoktatási törvény módosítása ellen. Az államtitkár visszautasította, hogy a CEU lenne a legjobb magyar egyetem. Kiváló magyar egyetemek vannak – mondta Rétvári Bence, példaként említve, hogy a Semmelweis Egyetem rendre az első ötszázban szerepel a nemzetközi rangsorokban.