Hirdetés

Mellár Tamás (Párbeszéd) felhívta a figyelmet arra, hogy egy év alatt a gáz ára négyszáz, a villamos energia ára pedig 80-100 százalékkal emelkedett a világpiacon. Hozzátette: az alacsony jövedelműeket valóban meg kell védeni az energiaáremeléstől. De miért védi a kormány a magas jövedelműeket? – kérdezte, azt tudakolva: vajon a vagyonosok úszómedence-, szaunahasználatát miért támogatja a kormány.

Valódi sávos fogyasztási tarifa alkalmazását javasolta, úgy, hogy a magas energiafelhasználás sokkal drágább legyen, mondván: ezzel energiatakarékosságra is lehetne ösztönözni a felhasználókat. Szerinte ideje lenne, hogy a kormány minél hamarabb kidolgozzon és bevezessen egy antiinflációs-stabilizációs politikát, mert különben nem elkerülhető a kétszámjegyű infláció.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, amikor Gyurcsány Ferenc volt kormányon, sorozatos rezsiemelések voltak, közben külföldi kézre játszották a közműszolgáltató vállalatokat, amelyek ezt követően a magyar családokon nyerészkedtek. Hozzátette: a baloldal kormányzása alatt a magyar családok fizették az EU-ban a legtöbbet gázért és áramért.

Megjegyezte, miközben a magyar családokat megsarcolták, Gyurcsány Ferenc cége kedvezményesen tudott áramot vásárolni.

Korábban írtuk

Szólt arról is, hogy az ellenzék egy része energiauniót követel. Brüsszel a klímavédelmet az energiaárak emelésével akarja elérni, a magyar kormány nem ebben hisz, hanem hogy ezeket a költségeket a klímaromboló, a szennyezésért felelős nagyvállalatoknak kell megfizetnie – mondta.

Azt ígérte, hogy a nemzeti-polgári kormány, amely a rezsicsökkentés kormánya, megvédi a rezsicsökkentés eredményeit.