Karsai Péter MDF-es politikus azonban a rádió munkatársának kijelentette, ő és pártja tovább próbálkozik, céljuk, hogy az illetékes szervek a korrupciógyanús Gripen-ügy végére járjanak. Az országgyűlési pártok szerint rajtuk nem múlik, hogy végre parlamenti vizsgálóbizottság foglalkozzon a vadászgép-tenderrel. A nyilatkozatok szerint minden párt ugyanazt akarja, de ezt nehezen hiszi el a másiknak.

Tájékozatlanságra utaló kérdéseket tett fel az MDF a Gripen vadászrepülők beszerzése ügyében Kovács Tamás legfőbb ügyésznek – az MR Online értesülése szerint várhatóan erre utal majd a bűnüldöző szervezet jövő héten esedékes hivatalos válasza.

Alaptalan

Karsai Péter MDF-es országgyűlési képviselő még június 23-án sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja levelet küld a legfőbb ügyésznek, mert tisztázni szeretnének néhány kérdést a Gripen-ügy kezelésével kapcsolatban. Az ellenzéki párt arra vár választ Kovács Tamástól, hogy a témában folytatandó vizsgálat 2007. decemberi elutasítását követően milyen kezdeményezésre, milyen indokkal indított mégis nyomozást a Legfőbb Ügyészség.

A Gripen-ügyben vizsgálódó svéd államügyész, Christer van der Kwast legutóbbi, magyarországi korrupcióra utaló nyilatkozata után az MDF arra is kíváncsi, tervezi-e a Legfőbb Ügyészség, hogy felveszi a kapcsolatot a stockholmi szervekkel.

Az MDF szerint van der Kwast közlése, amelyben megemlíti, hogy a Gripeneket gyártó cég partnere, a brit BAE Systems Magyarországon is kenőpénzekkel népszerűsítette a vadászgépeket, olyan súlyú, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. Az MDF ezért hivatalos levelében arra kérte a Legfőbb Ügyészséget, hogy vegye fel a kapcsolatot az illetékes svéd szervekkel, és kezdjen érdemi együttműködést az ügy mielőbbi tisztázása érdekében.

Karsai Péter úgy számol, a június 23-án elküldött kérdésekre tizenöt napon belül érkezhet hivatalos válasz. Az MR Online információi szerint a Legfőbb Ügyészségtől várt levél alaptalannak minősíti majd az MDF nyomozásra vonatkozó kérdéseit. Az ügyészség szerint a Gripenekkel kapcsolatban Magyarországon nem folyt nyomozás, ezért nem is jelenthették be ilyen típusú eljárás lezárását.

Folyt köv.

Az ügyészség 2008 augusztusában azt közölte, vizsgálták a Gripen-ügyet, és nem találtak bűncselekményre utaló nyomot. Ez az eljárás azonban nem minősült nyomozásnak, a hatóság a Gyurcsány-kormány által felállított Gripen-bizottság 2007 novemberi jelentését vizsgálta. A vadászgép-tender körülményeit firtató testület többek között arra jutott, hogy az Orbán-kabinet 2001-ben közbeszerzési eljárás nélkül döntött a Gripenek mellett valamint nem vett figyelembe katonai és gazdaságossági szempontokat. A bizottság elnöke a jelentés elkészülte után, 2007 őszén közölte, a jelentésben nincsenek büntetőjogi javaslatokat, és feljelentést sem tesz.

Az ügyészség szerint az MDF nyomozásra vonatkozó kérdése mellett az a burkolt kritika

sem megalapozott, amely a magyar hatóság aktivitását hiányolja az ügyben. Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte, a svéd társszervek részéről eddig egyetlen hivatalos megkeresés sem érkezett a vadászgép tenderrel kapcsolatban. Borbély Zoltán szerint a magyar ügyészség csak feljelentés esetén kezdhet nyomozásba. A szóvivő elmondta, a külföldi hatóságok megtehették volna, hogy a vádemelések és nyomozások koordinálását végző Eurojust nevű szervezeten keresztül megkeresik a magyar felet, de nem tették meg, így Magyarországon hivatalosan nem létezik Gripen-ügy.

Karsai Péter az MR Online-nak azt mondta, az ügyészség indokai nem tántorítják el a vadászgép-tender tisztázásért végzett erőfeszítésektől. Az MDF-es politikus szerint akkor is indokolt a magyar ügyészség vizsgálódása a Gripen-ügyben, ha Svédországból nem érkezett jogsegélykérelem. „Ez nagyon érdekes, hogy csak az egyik fél keresheti a másikat. A magyar ügyészségnek kutya kötelessége hogy ha az országot érintő kijelentés elhangzik egy kompetens személy részéről, foglalkozzon az üggyel. Ha ezt a magyar ügyészség nem teszi meg, nem áll a feladata magaslatán. Részemről jönnek majd a következő hivatalos kérdések az ügyészség felé. Nem ilyen egyszerű ez a dolog. Folyt.köv” – mondta Karsai Péter az MR Online-nak.

Gripen-bizottság bármely pillanatban

Az MDF-es politikus szerint az Országgyűlés is többet tehetne az eddigieknél a Gripen-ügy tisztázására. Karsai Péter úgy véli, a nagy pártoknak végre meg kellene egyeznie a tervezett parlamenti vizsgálóbizottság felállításáról.

2007 nyarán, majd őszén több javaslat is készült a vadászgép tender körülményeinek feltárására. A Simicskó István KDNP-s képviselő által jegyzett beadvány, amelyet a Fidesz is támogat, a Gripen-szerződések 2003-as módosítását vizsgálná. Simicskó István szerint a Medgyessy-kormány idején kötött újabb megállapodás indokolatlanul drágította meg a vadászrepülők beszerzését, arra hivatkozva, hogy a NATO-feladatoknak csak úgy tudnak megfelelni a gépek, ha képessé teszik őket a légi utántöltésre és átalakítják kommunikációs rendszerüket. Az MSZP viszont eredetileg csak a Gripenek 2001-es beszerzésének körülményeire volt kíváncsi, tekintettel arra, hogy a baloldali párt szerint az Orbán-kormány a korábbi szakmai és gazdaságossági érveket figyelmen kívül hagyva döntött a svéd repülők mellett.

A két évvel ezelőtti vitáról Simicskó István az MR Online-nak azt mondta, a szocialisták szabotálták el a Gripen-ügy parlamenti vizsgálatát, feltehetően azért, mert nem állt érdekükben a 2003-as szerződésmódosítás körülményeinek tisztázása. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint épp fordítva történt: ő 2007 őszén javaslatot tett rá, hogy az Orbán-, és a Medgyessy-kormány idején kötött megállapodásokat egyaránt vizsgálja a parlament, az erről szóló levelet pedig Simicskó Istvánnak is elküldte. Válasz azonban azóta sem érkezett az ellenzéknek tett javaslatra – állítja Göndör István.

„Nem tudom, Göndör István kivel levelezett, de a lényeg az, hogy a KDNP részéről semmi akadálya a Gripen-beszerzés teljes időszakát vizsgáló testület felállításának. Ezt bármikor támogatnánk, ha napirendre kerülne. A bizottság létrehozása biztosan nem hozná nehéz helyzetbe a KDNP-t, és a Fideszt sem, mert az Orbán-kormány jó döntést hozott, figyelembe véve, hogy a svéd fél a beszerzési ár 110 százalékát elérő beruházási ellentételezést ajánlott a Gripenek mellé” – mondta Simicskó István az MR Online-nak. Egyetértően nyilatkozott a Fidesz részéről Répássy Róbert frakcióvezető-helyettes, aki elmondta, pártján nem fog múlni a bizottság felállítása, amennyiben tényleg vizsgálná a 2003-as szerződésmódosítását is.

Göndör István hasonló kijelentést tett, a szocialista politikus szerint bármely pillanatban felállhat a bizottság, ha a Fidesz, illetve a KDNP rábólint. Az egybehangzó nyilatkozatok mellett azonban mindkét oldal képviselője azt állította, a másik szándékának őszintesége megkérdőjelezhető.

Gyanakvás, presztízs

„Furcsa egy olyan bizottság létrehozását számon kérni az ellenzéken, amelyhez egyszerű többség is elegendő lenne a parlamentben. Ha valóban fel akarják tárni a Gripen-ügy részleteit, miért nem szavazzák meg a testületet, még ha igaz is lenne, hogy mi azt ellenezzük – ami persze nem felel meg a valóságnak” – mondta Simicskó István.

„A Fidesz a Gripen-ügyben is azt tette, amit szokott: amikor lehetőséget látnak rá, hogy valakit besározzanak előre lépnek, de ha kiderül, hogy valamiből kellemetlenségük lehet egyből hallgatnak és meg próbálják hátráltatni az igazság kiderítését” – replikázott Göndör István.

Simicskó István a Gripen-ügy körüli vitákkal kapcsolatban megjegyezte, bár a parlamenti vizsgálóbizottságok hatékonyságával kapcsolatban vannak rossz tapasztalatok, de az ország presztízsének feltehetően nem ártana, ha a vadászgép-tendert az országgyűlés által felállított testület is vizsgálná. „Az utóbbi évek eseményei eléggé megtépázták Magyarország hírnevét, ennek a bizottságnak a létrejötte ha nem is változtatná meg hirtelen ezt a meglehetősen negatív képet, legalább egy apró lépést jelentene”- mondta a KDNP-s politikus.

Az ellenzéki képviselő szavaira rímel a Transparency International 2009-es korrupciós jelentése, amely Magyarországot azon államok közé sorolja, amelyek alig vagy egyáltalán nem tesznek semmit a korrupció ellen.

A riport név szerint megemlíti a legnagyobb visszhangot kiváltó magyarországi ügyeket, amiben magyar cég külföldi visszaélése, vagy nemzetközi vállalat hazai gyakorlata vált ismertté. A megemlített cégek között szerepel a Magyar Telekom, a Siemens, a Strabag, a Rail Cargo Austria és a Gripen (BAE Systems).

(MR)