Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón üdvözölte az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosítását, amelynek elfogadását támogatni fogják.

Hirdetés

Hozzátette ugyanakkor: megkésett törvénycsomagról van szó, amit sokkal hamarabb be kellett volna nyújtani. Azon véleményét hangoztatta, hogy jönnek az országgyűlési választások és a szavazatszerzés a célja a kormánypártoknak ebben a széles társadalmi érdeklődést kiváltó ügyben.

Az MSZP-s politikus jelezte, rengeteg terület van még az állatvédelem területén, amely szabályozásra vár, ezért az ellenzéki képviselők közösen nyújtanak be módosító indítványt a törvényjavaslathoz.

Kunhalmi Ágnes javaslataik közül kiemelte, javasolják az állatok védelmének alkotmányban történő rögzítését, illetve 15-20 milliárd forintos keretösszeggel országos állatvédelmi alap felállítását, ennek a célja az állatvédelem költségvetési támogatása lenne.

Korábban írtuk

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője azt javasolta, hogy legyen „intézményesült gazdája” az állatvédelemnek, egy állatvédelmi ombudsman, aki a többi között jogszabálymódosítást is kezdeményezhetne és felügyelné az országos állatvédelmi alapot.

Kálló Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője is úgy látta, átfogóbb, hatékonyabb állatvédelmi törvényt kellett volna lerakni az asztalra, főleg egy konzultáció után.

A politikus az ellenzéki módosító indítványok közül beszélt arról, hogy a szaporítást a legszigorúbban kell üldözni, meg kell szüntetni a kínálatot, ezért törvényileg tiltanák ki az internetes kereskedelmi oldalakról azokat, akik nem rendelkeznek jogosítványokkal és szaporított állatokat hirdetnek.

Elmondta azt is, hogy szigorúbban büntetnék az állatviadalok szervezőit, emellett a visszaeső szervezőket is büntetnék. Hozzátette: javasolják, hogy már egy állat elhullása esetén is büntetendő legyen a mérgező csalétek és száműzzék Magyarországról maradandó sérüléssel járó csapdákat.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője úgy látta, fabatkát sem ér a szigorú büntetőjogi, állatvédelmi szabályozás, ha nincs valaki, aki ezt végrehajtatja. Jól működő állatvédelmi őrség létrehozására tett javaslatot.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő a „beporzók”, a méhek érdekében emelt szót a neonikotinoid alapú vegyszerek használatának betiltását kérve.

Szólt arról, hogy Európában a termesztett élelmiszernövények mintegy 80 százaléka méhbeporzású; az európai méhállomány felét, a magyar harmadát veszélyezteti a kihalás.

Schmuck Erzsébet, az LMP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint az elmúlt 11 évben a magyar kormány semmit nem tett az állatvédelem területén.

Kezdeményezte, hogy legyen kötelező a Nemzeti alaptantervben az állatvédelem oktatása.

A parlamentben szerdán kezdődött a fideszes képviselők által benyújtott, az állatok védelme érdekében szükséges egyes büntetőjogi tárgyú törvények módosításának általános vitája. A javaslat súlyosabban büntetné a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbb fellépést tenne lehetővé a szaporítókkal szemben és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménnyé nyilvánítaná.