A forradalmat követő megtorlás legfiatalabb áldozatához méltó módon újult meg a II. kerületi Önkormányzat jóvoltából a Mansfeld Péter park. Az ifjú mártír itt álló szobra 2004-ben közadakozásból, többek között a Demokrata olvasóinak köszönhetően készülhetett el.

Politikai ellenszélben valósult meg tizenkét esztendővel ezelőtt az egykori Sajtóklub szereplőinek álma, hogy lakhelye közelében szobor állítson emléket Mansfeld Péternek. Az ifjú forradalmár 15 évesen csatlakozott a Széna téri felkelők Szabó bácsi által vezetett csoportjához, akik először zsenge kora miatt elutasították, ám látva elszántságát, bevették maguk közé, gépkocsis összekötő lett. A forradalom leverése után a MOM-gyárban dolgozott, ám 1957-ben – lopással vádolva – elfogták. Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de ez nemhogy nem törte meg, még kérlelhetetlenebb ellensége lett az elnyomó rendszernek. Újra letartóztatták, első fokon életfogytiglanra, majd jogerősen – Mátsik György ügyész indítványának megfelelően – halálra ítélték, s 11 nappal 18. születésnapja után kivégezték. Sorsa, mártírhalála szomorú jelképe a kommunista megtorlás kíméletlenségének.

A sajtóklubosok ötletének megvalósításához a lapunk megjelenését támogató Magyar Ház Alapítvány nyújtott segítséget, a közkedvelt műsor adománygyűjtési kezdeményezéséhez a Demokrata is csatlakozott. Az összegyűlt pénzt végül az alapítvány egészítette ki, így készíthette el az emlékművet 17 millió forintért Menasági Péter szobrászművész.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

A szoboravatásra 2004 októberében került sor, Mansfeld egykori, Borbolya utcai otthonához közel, a gyönyörű panorámával rendelkező, II. kerületi Veronika parkban. Akkoriban nem csupán az ország és a főváros élén állt baloldali-liberális vezetés, de a városrésznek is szocialista polgármestere volt, Horváth Csaba nem is vett részt az ünnepségen.

A 2006-os választásokon aztán fölényes győzelmet aratott a kerületben a Fidesz–KDNP. A Magyar Ház Alapítvány ezért egy évvel később úgy látta, az önkormányzat immár méltó gazdája lesz az emlékműnek, megfelelő módon ápolják majd Mansfeld Péter és az 56-os forradalom emlékét, így a szobrot a városrésznek adományozták.

Az önkormányzat pedig igyekezett megfelelni a nemes feladatnak: a testület javaslatára 2008-ban Mansfeld Péter nevét vette fel a korábbi Veronika park, idén pedig – a posztumusz díszpolgári cím odaítélése mellett – úgy döntöttek, saját forrásból megújítják a fiatalon kivégzett hős nevét viselő közterületet. A közel hatvanmillió forintos beruházás során új burkolatot és utcabútorokat kapott a tér, amely körül a zöldfelület is megszépült. A Duna felőli oldalon lépcsőzetesen padokat alakítottak ki, újjáépítették a Bolyai és a Veronika utca felőli lépcsőket, a sétálókat pedig új kandeláberek és ivókutak fogadják. Az avatásra október huszonharmadika előestéjén került sor: az ünnepség keretében Láng Zsolt polgármester – aki a budai emlékpark felújítását erkölcsi kötelességnek nevezte – az ifjú mártír öccse, Mansfeld László társaságában koszorúzta meg az emlékművet.

– A gyerekek mesevilágban nőnek fel. De léteznek igaz mesék, valódi hősök, akiknek tetteiből már a kisiskolások is példát meríthetnek – mondta beszédében Láng Zsolt. – És mivel a hazafias nevelésnek ma súlyos adósságai vannak, közös felelősségünk, hogy a felnőttkorba forduló ifjúságot a valóságos példaképek tiszteletére neveljük – fogalmazott, hozzátéve, ilyen példakép Mansfeld Péter is, akiről Szabó bácsi azt mondta a forradalom napjai alatt: „Ilyen fiatalok kellenek nekünk!”

Az egykori Veronika park hosszú ideje népszerű a környéken élők körében, amit jól mutat az is, hogy amikor Mansfeld Péter még a forradalom kitörése előtt, 1955-ben az általa alapított Rózsadombi Kinizsi kapitányaként megszervezte a hegyi futballbajnokságot, itt játszották a mérkőzéseket. Bár focizni már nincs hely, szinte biztosan mondhatjuk: Mansfeld Péter is, aki idén még csak 75 esztendős lenne, szívesen felsétálna ide, hogy egy padra leülve, mosolyogva gyönyörködjön a festői panorámában, a gyönyörű Országházban.

Bándy Péter